Japanci slove za narod koji imaju najduži životni vek , kako zbog životnog standarda, tako i zbog hrane koju najčešće jedu. Naime, na njihovoj trpezi se nalazi voće i povrće u izobilju, kao i morski plodovi pripremljeni na zanimljiv način. Takođe, poseban šmek hrani daju brojni začini.
A omiljena jela su im:
Suši
Naravno, započinjemo preporuku s najslavnijim i najpoznatijim japanskim jelom. U kuhinji zemlje izlazećeg Sunca, suši podrazumeva jelo pripremljeno od kuvanog pirinča začinjeno sirćetom koje se po pravilu servira sa sirovom ili dimljenom ribom. Postoji više vrsta sušija, kao što su makizushi (sushi zamotan u listove morske trave), inarizushi (tofu punjen sushi pirinčem) i još mnogo drugih.
Sašimi (Sashimi)
Često se meša sa sušijem, ali u sašimi ide samo narezana sirova riba. Sašimi se obično konzumira uz vrlo ljuti wasabi sos ili slankasti sos od soje. Najpopularniji tipovi sašimija su toro (tuna), ebi (škampi), ika (lignje), tako (hobotnica)... Služi se bez pirinča, uz gore spomenute soseve.
Okonomijaki
Ova nama teško izgovorljiva reč podrazumeva vrlo ukusne japanske palačinke, čija priprema i sastojci najviše zavise od područja odakle potiče jelo. Postoje dve glavne vrste: Kansai i Hirošima. Kod Kansaija, testo i sastojci se mešaju, a zatim se sve peče s obe strane - poznato je i kao japanska pica. Drugi način pripreme, Hirošima, podrazumeva pripremu tanke palačinke na koju se zatim dodaju sastojci u slojevima. Često se poslužuje uz pržene rezance.
Tepanjaki
Vrsta japanskog roštilja. Meso, morska hrana i povrće pripremaju se pred kupcima. Ne samo da su tepanjakiji obično sjajni, već uživate i u šou koji kuvar priredi.