RECEPT ZA NAJOMILJENINIJI ČEŠKI KOLAČ - JULIŠKU: Svi ga obožavaju, a pravi se izuzetno lako i neverovatno je JEFTIN

Julišča, češki kolač koji ima neodoljiv ukus, se može pripremiti začaš, ali još brže nestaje sa stole!

Recepti
19:04h Autor:
RECEPT ZA NAJOMILJENINIJI ČEŠKI KOLAČ - JULIŠKU: Svi ga obožavaju, a pravi se izuzetno lako i neverovatno je JEFTIN
Juliška, Foto: Printscreen/youtube/kuhinja valentina mašković

Juliška ili julka pita je tradicionalna poslastica iz Češke koju obožavaju sladokusci širom sveta! Izuzetno lako se pravi, a ukus je neodoljiv i uopšte vam nije potrebno puno novca sa sastojke!

Neophodne namirice:

  • 6 jaja
  • 200gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100gr otopljene čokolade
  • 80gr mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • 1 paket lisnatog testa

Sastojci za fil:

  • 600ml mleka
  • 3 kašike brašna
  • 3 kašike gustina
  • 200gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 250gr margarina

Priprema:

Lisnato testo razvaljati, izbockati viljuškom i peći 10ak minuta na 180*C.

Za biskvit: otopiti čokoladu na pari, razdvojiti žumanjce i belance. Belance umutiti sa šećerom i vanilin šećerom. Posebno mutiti žumance, dodati otopljenu čokoladu, orahe i brašno. Lagano umešati smesu s belancima.

Tako pripremljeno testo izliti u kalup u kojemu je jedna pečena kora lisnatog testa. Peći oko 20-30 minuta na istoj temperaturi, 180*C.

FIL: U malo mleka pomešati brašno, gustin, šećer i vanilin šećer. Ostatak mleka staviti da provri. Kada provri, dodamo smesu i nastavimo da kuvamo dok se ne zgusne. U hladnu kremu dodati 250 gr.margarina. Kremu izliti na pečeni biskvit i poklopiti s drugom korom pečenog lisnatog testa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs