Juliška ili julka pita je tradicionalna poslastica iz Češke koju obožavaju sladokusci širom sveta! Izuzetno lako se pravi, a ukus je neodoljiv i uopšte vam nije potrebno puno novca sa sastojke!

Neophodne namirice:

  • 6 jaja
  • 200gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100gr otopljene čokolade
  • 80gr mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • 1 paket lisnatog testa

Sastojci za fil:

  • 600ml mleka
  • 3 kašike brašna
  • 3 kašike gustina
  • 200gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 250gr margarina

Priprema:

Lisnato testo razvaljati, izbockati viljuškom i peći 10ak minuta na 180*C.

Za biskvit: otopiti čokoladu na pari, razdvojiti žumanjce i belance. Belance umutiti sa šećerom i vanilin šećerom. Posebno mutiti žumance, dodati otopljenu čokoladu, orahe i brašno. Lagano umešati smesu s belancima.

Tako pripremljeno testo izliti u kalup u kojemu je jedna pečena kora lisnatog testa. Peći oko 20-30 minuta na istoj temperaturi, 180*C.

FIL: U malo mleka pomešati brašno, gustin, šećer i vanilin šećer. Ostatak mleka staviti da provri. Kada provri, dodamo smesu i nastavimo da kuvamo dok se ne zgusne. U hladnu kremu dodati 250 gr.margarina. Kremu izliti na pečeni biskvit i poklopiti s drugom korom pečenog lisnatog testa.

00:30
Napoleon torta Izvor: Instagram/best_kompotik
00:30
Napoleon torta Izvor: Instagram/best_kompotik

Julišča, češki kolač koji ima neodoljiv ukus, se može pripremiti začaš, ali još brže nestaje sa stole!

Julišča, češki kolač koji ima neodoljiv ukus, se može pripremiti začaš, ali još brže nestaje sa stole!