DOMAĆI KOMPOT OD KAJSIJA BEZ KONZERVANSA: Priprema je vrlo jednostavna, baš onako kako su pravile naše bake

Kompot od kajsija lako se pravi, a idealan je način da sačuvate voće za zimske dane.

Recepti
Autor:
DOMAĆI KOMPOT OD KAJSIJA BEZ KONZERVANSA: Priprema je vrlo jednostavna, baš onako kako su pravile naše bake
Kako se pravi kompot od kajsija, Foto: Shutterstock

Domaći recepti naših baka često znaju da budu najukusniji. Jedan od najboljih saveta za pravljenje kompota od kajsija je da voće ne bude veoma zrelo i mekano. Ostalo voće za pravljenje kompota trebalo bi da bude malo zrelije nego obično, ali kajsije se kvare ako su prezrele.

Sastojci:

  • 2 kg kajsija
  • 4 kašike šećera po tegli
  • voda
    Kompot od kajsija je odlična poslastica
    Kompot od kajsija je odlična poslastica foto: Shutterstock

Priprema:

Kajsije oprati, očistiti od koštica i nečistoća, pa polovine poređati u tegle. U svaku teglu dodati šećer. Vodom napuniti tegle do vrha i dobro ih zatvoriti. Pažljivo promućkati, okrenuti ih nekoliko puta naopako, da se otopi šećer. Na dno šerpe staviti platnenu krpu, poređati tegle, odvojiti ih krpama da se ne udaraju. Šerpu napuniti vodom, da tegle do poklopaca budu u vodi.Staviti na ringlu da se kuva. Kad počne da vri, kuvati još 10 minuta. Izvaditi tegle iz vode i ostaviti da se ohlade. Kompot možete konzumirati odmah, a možete i da ga odložite u špajz za zimnicu.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs