Sezona je borovnica i donosimo recept za domaći sok i džem. Sok od borovnice jedan je od najzdravijih sokova. Pomaže kod patoloških stanja i popravlja krvnu sliku. Dobar za kosti, pomaže kod nesanice i pun je vitamina C, B i gvožđa.
SASTOJCI:
5 kg borovnica
2,5 kg šećera
2,5 l vode
PRIPREMA:
Borovnice dobro oprati i staviti u veću posudu da se kuvaju do ključanja. Nakon toga ih odma procediti kroz veću cediljku. Odvojimo ostatak borovnica za džem. Sok još jednom procediti kroz sitniju cediljku.
U sok staviti 1.5 kg šećera i kuvati, da vri 5 minuta. Za to vreme pokupiti penu koja se stvori na soku. Vruć sok sipati u vruće sterilne staklene flaše. Tako vruće ih i zatvoriti.
U džem dodati 1 kg šećera i kuvati na laganoj temperaturi oko 45 do 60 minuta. Vruć džem pakovati u vruće sterilne staklene tegle i odma zatvarati.