Ovaj kolač od višanja se brzo i lako priprema, a potrebni su vam jednostavni sastojci koje najčešće imate u kuhinji. Glavni sastojci pored višanja su griz i jogurt, što garantuje da će kolač biti mekan i sočan. Recept je idealan u vreme kada imamo sveže višnje, ali možete ga napraviti u bilo koje doba godine sa višnjama iz tegle.
SASTOJCI:
- 5 jaja
- 120 g šećera
- 200 ml jogurta
- 100 ml ulja
- 200 g brašna
- 150 g griza
- 1/2 praška za pecivo
- 500 g opranih i očišćenih višanja
- po želji šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA
1. Belanca umutite u čvrst sneg.
2. U žumanca dodajte šećer i penasto umutite.
3. Nastavite dodavati ulje i jogurt, te kratko izmiksajte.
4. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i griz, sve sjedinite.
5. Potrebno je dodati sneg od belanaca, pa špatulom nežno sjedinite sa ostalim sastojcima.
6. Tepsiju dimenzija 21×36 cm pouljite i pobrašnite.
7. Rasporedite pripremljenu smesu u tepsiju.
8. Oprane i očišćene višnje rasporedite po kolaču. Ukoliko koristite višnje iz teglice, prethodno ih iscedite u cediljki.
9. Kolač pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 40 minuta.
10. Ostavite ga da se ohladi.
11. Pre sečenja, kolač po želji posipajte šećerom u prahu.