STARINSKI SOČNI KOLAČ OD 4 JAJETA: Toliko ukusan da se topi u ustima, a svi će tražiti parče više

Isprobajte recept za starinski kolač od 4 jajeta koji će vas sigurno oduševiti na prvi zalogaj.

Recepti
13:33h Autor:
STARINSKI SOČNI KOLAČ OD 4 JAJETA: Toliko ukusan da se topi u ustima, a svi će tražiti parče više
Recept za starinski kolač od 4 jajeta, Foto: Printscreen/youtube

U današnje vreme starinski recepti su gotovo zaboravljeni po starim sveskama naših majki i baka, a mi smo se ovom prilikom prisetili prekuskusnog kolača koji neodoljivo podseća na čuveni jafa keks.

Sastojci:

Za biskvit:

  • 4 jajeta
  • 20 kašika šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 180 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 20 kašika brašna

Za fil:

  • 2-3 narandže
  • 200 ml vode
  • 5-6 kašika džema od kasjije
  • 125 g piškota
  • 200 g šećera

Za glazuru:

  • 200 g čokolade
  • 150 ml slatke pavlake
    Kolač
    foto: Prinstcreen/youtube

Priprema:

Za biskvit odvojte belanca i žumanca, pa belanca umtite da dobijete sneg. Dodajte vanilin šećer i šećer, još jednom kratko umutite, a zatim dodajte i žumanca. Sve jedninite tako da dobijete kompaktnu smesu. Sipajte mleko i ulje, a potom dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Dobijenu smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni 20-25 minuta.

Za to vreme na krupnije rende narendajte pomorandže, pomešajte ih sa šećerom, vodom i džemom, pa sve dobro sjedinite. Kada je kora gotova presecite je na dva dela, pa jednu polovinu izmrvite i dodajte izlomljene piškote. U kore i keks dodajte smesu od pomorandži i sve promešajte. Dobijeni fil nanesite preko kore i ravnomerno rasporedite. Čokoladu rastopite zajedno sa slatkom pavlakom, pa njom prelijte kolač i ostavite da se u potpunosti ohladi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs