probajte

GALETA OD JABUKA JE NOVI OMILJEN RECEPT SVIH DOMAĆICA: Testo se pravi za pola sata, jedan sastojak daje ono nešto

Savršen dezert koji obožavaju i deca, a pravi se brzo i jednostavno

Recepti
09:02h Autor:
GALETA OD JABUKA JE NOVI OMILJEN RECEPT SVIH DOMAĆICA: Testo se pravi za pola sata, jedan sastojak daje ono nešto
Foto: Shutterstock

Svi smo ljubitelji testa i raznih pita, kako slanih tako i onih slatkih, a ovom prilikom vam donosimo recept koji možete praviti sa integralninm brašnom ali i onim običnim - ukus će ostati isti, a ukućanima će postati nova poslastica br 1. Garantujemo!

Sastojci

Za testo:

  • 200g speltinog brašna
  • 150g raženog brašna
  • 50g suncokreta
  • 125g hladnog putera
  • kašičica meda
  • dve, tri kašike vode

Za nadev:

  • 100g mlevenog maka
  • oko 100-120ml mleka
  • nekoliko jabuka
  • sok od pola limuna
  • žumance za premazivanje formiranog testa
  • još malo suncokreta za posipanje
Zelene Jabuke, Jabuka, jabuke
foto: Shuterstock

Postupak: Promešajte u posudi sve suve sastojke, tj. brašna i suncokret. Dodajte na listiće nasečen puter i formirajte mrvičasto testo. Dodajte med, a onda i kašiku po kašiku vode, koliko je potrebno da možete rukama da formirate loptu od testa koja se ne lepi za ruke. Dodajte pri kraju još malo brašna ako treba.

Ostavite tako formirano testo 30-ak minuta u frižideru zamotano u kesu.

Mak poparite s mlekom da kratko proključa, pa ga odmah sklonite s ringle da se prohladi. Oljuštite jabuke i nasecite ih na krupnije komade. Prelijte ih sokom od limuna i promešajte da sve jabuke budu obložene limunovim sokom.

Preko pek papira razvije oklagijom prohlađeno testo, pa ga sa sve papirom prenesite na pleh na kome će se peći.

Namažite testo nadevom od maka, ali ne skroz do ivica. Preko maka naređajte jabuke i lagano preko njih preklopite ivice testa koje su ostale nenamazane. Utapkajte i popravite rukom krajeve koji se eventualno lome ili kidaju da bi prilikom pečenja fil ostao bezbedno unutar testa.

Žumancetom premažite preklopljene obode testa i odmah pospite preko njega suncokret.

Pecite ovaj kolač 30 do 40 minuta na 180 stepeni, odnosno dok ne dobije lepu zlatno bakarnu boju.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs