Korisna svojstva sode bikarbone nadaleko su čuvena u kulinarstvu, ali ako do sada niste znali, ona odlično pomaže i u omekšavanju mesa. Soda bikarbona odličan je saveznik kada je bilo koje meso u pitanju.
Mleveno meso i obično meso
"Na 450 grama mlevenog mesa dodajte jednu četvrtinu kašičice sode bikarbone i ostavite tako meso 15 minuta pre pripreme", savetuje kuvarica i autorka gastro tema Sara Tane.

"Mlevena junetina tokom pečenja ispušta puno tečnosti, pa je teško postići lepu karamelizaciju i zapečenost mesa. Neki kuvari rešavaju tu poteškoću pečenjem mljevenog mesa u manjim količinama, ali trik sa sodom bikarbonom rješava taj problem", kaže Sara, prenosi Radio Sarajevo.
U osnovi, radi o tome da viši pH sode bikarbone sprečava vezivanje proteina i samim time gubitak tečnosti.
"Osim s junetinom, trik bi trebalo da funkcioniše i sa ćuretinom, piletinom, jagnjetinom ili čak kobasicama", kaže Sara.

Sve što je potrebno da uradite jeste da natrljate površinu mesa sodom koja će podići pH vrednost i sprečiti da se protieni stvrdnu tokom termičke obrade.