DA LI ZNATE ZAŠTO SE NA VASKRS TRADICIONALNO JEDU JAJA: Odakle dolazi ovaj dugogodišnji običaj koji skoro svi praktikuju

Tradicija koja među Hrišćanima datira vekovima, ali da li ste znali zbog čega se jaja jedu baš na ovaj praznik.

Recepti
Autor:
DA LI ZNATE ZAŠTO SE NA VASKRS TRADICIONALNO JEDU JAJA: Odakle dolazi ovaj dugogodišnji običaj koji skoro svi praktikuju
Tradicionalno jedenje vaskršnjih jaja, Foto: Shutterstock

Gotovo da ne postoji domaćinstvo koje na Vaskrs ne praktikuje šarena kuvana jaja na svojoj trpezi. Mališani pored ovoga uživaju i u čokoladnim poslasticama sa prazničnom tematikom kao što su čokoladne zeke i čokoladna jaja.

Uskrs, Vaskrs, Torta, Kolač, Dekoracija
foto: Shutterstock

Ova tradicija datira već dugi niz godina i povezana je sa Velikim postom i hrišćanskom istorijom. Tokom svih šest nedelja hrišćani se odriču konzumiranja hrane životinjskog porekla uključujući mlečne proizvode i jaja.

Današnja čokoladna predstavljaju interesantan spoj verskog običaja i slatkiša koje deca ali odrasli prosto obožavaju. Uz poštovanje verskih običaja, našli su način da se zaslade, ali zašto baš jaja?

Jaja su oduvek bila simbol života i plodnosti. Hrišćani su ih prihvatili kao simbol Vaskrsenja Isusa Hrista. Vaskrsenje je simbolizovano kroz ljusku jajeta, koja predstavlja grobnicu u kojoj je bio, dok pile koje izlazi iz ljuske predstavlja samog Isusa Hrista koji je izašao iz groba.

Uskrs, Vaskrs, Dete, Jaja
foto: Shutterstock

Tradicija jedenja jaja ima i svoju praktičnu ulogu. Hrišćani su se odrekli svih životinjskih proizvoda, ali su kokoške i dalje nosile jaja. Stoga su ih ljudi kuvali i ukrašavali bojama, a zatim ih jeli kasnije na ovaj praznik.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs