Musaka je jedno od omiljenih jela na našoj tradicionalnoj trpezi, a njen originalni recept poreklom je iz Grčke.
Naše domaćice već su se izveštile da musaku pravime na različite načine - sa krompirom, tikvicama, karfiolom... Ovaj recept je za čuveno jelo sa starim hlebom, koje em što se brzo sprema uštedećete novac i nećete bacati hranu.
Sastojci:
- 400 g mlevenog mesa
- 200 g kisele pavlake
- 150 g kačkavalja
- 3 jajeta
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 stari hleb
- 150 m mleka
Priprema:
Sitno naseckajte crni luka, pa ga prodinstajte na malo ulja da zastakli. Potom dodajte mleveno meso i sitno seckani beli luk, pa sve zajedno dinstajte takođe na umerenoj vatri narednih 15 minuta. Nauljite dublji četvrtasti pleh, pa u nega ređajte rezani stari hleb (možete ukloniti koricu). Potom preko stavite fil sa dinstanim mesom, i na kraju poređajte još jedan red hleba. Na nekoliko mesta probušite viljuškom, pa zalite sve mlekom. Umutite jaja i pavlaku, dodajte malo soli i takođe prelijte preko. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta, dok musaka ne dobije lepu zlatno žutu boju. Pred kraj pečenja odozgo dodajte narendani kačkavalj.