Posna salata sa makaronama odličan je prilog uz neko drugo jelo, a može biti i kompletan obrok koji se brzo sprema, a dugo će vas držati sitima. Može da bude i sjajno predjelo za svečanu trpezu, a recept je i više nego jednostavan.
Sastojci:
- pola praziluka
- 200 g šampinjona
- 200 g posnih makarona
- 300g posnog majoneza
- 1/2 kašičice origana
- so
- biber
Priprema:
Makarone kuvati 6-7 minuta u proključaloj vodi sa malo soli. Na umerenoj temperaturi na 2-3 kašike ulja prodinstati sitno seckan praziluk. Do se luk dinsta očistite šampinjone i isecite na sitnije komade. Nakon 10-ak minuta dinstanja luka dodajte i šampinjone, 1/4 kašičice soli, origano, biber i dinstati još 10-15 minuta dok voda koju su pustili šampinjoni ne ispari. Šampinjone dodati u oceđene makarone, promešati i poklopljeno ostaviti da se potpuno ohladi. Na svakih 15-ak minuta protresite šerpu da se makarone ne zalepe. Ukoliko to budete radili kašikom postoji šansa da će se makarone malo izgnječiti. U ohlađene makarone dodati majonez i lagano izmešati kako bi se ravnomerno rasporedio, pa prebaciti u sud u kom ćete čuvati salatu.