Bakin kolač ili galete su omiljena poslastica svih nas. Spremale su ih sa puno ljubavi naše mame i bake po receptu koji se prenosio sa generacije na generaciju.
Ono što nam se kod ovog kolača posebno dopada jeste što se brzo pravi, preukusan je, i ostaje svež i nedelju dana. A evo i kako se priprema!
Osnovni recept za Bakin kolač
Sastojci:
- 3 jajeta
- 9 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- manja šoljica ulja
- 1/4 l mleka (250 ml)
- 1/2 kg brašna
- 1 prašak za pecivo
- narendana kora limuna
- kalup za galete
Priprema:
Penasto umutiti 3 belanca.
Uz stalno mućenje dodati i šećer, vanilin šećer, žumanca, ulje, mleko, limunovu koru i na kraju prašak za pecivo pomešan sa brašnom. Mutiti dok se ne dobije glatka masa.
Peći bakin kolač u aparatu za galete. Filovati ih po sopstvenom ukusu. Preliti ih čokoladom, namazati kremom ili džemom, ukrasiti šlagom ili sladoledom.
Bakin kolač sa čokoladom
Sastojci:
- 1/2 l mleka
- 300 g brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 3 jaja
- 2 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g putera ili margarina
- 2 kašičice kakaa u prahu
- 3 kockice čokolade za kuvanje
- narendana kora limuna
- cimet po želji
Za preliv:
- 100 g čokolade
- 2 dl slatke pavlake
- kašika šećera
Priprema:
Penasto umutiti jaja i dodati šećer i vanilin šećer pa nastaviti mućenje. U smesu dodati rastopljenu čokoladu, kakao, cimet po želji i koru limuna i umutiti. U smesu sipati mleko i lagano uz stalno mešanje dodavati brašno sa praškom za pecivo.
Dobro umutiti smesu kako bi se izbegle grudvice od brašna. Na kraju dodati rastopljeni puter ili margarin i umutiti.
Peći vafle. Gotove vafle preliti čokoladnim prelivom.
Priprema čokoladnog preliva:
Ugrejati na šporetu slatku pavlaku sa šećerom. U zagrejanu slatku pavlaku dodati kockice čokolade i mešati dok se ne dobije ujednačena, glatka masa.
Skloniti sa šporeta i sačekati da se preliv ohladi. Preliti vafle.
Slatki bakin kolač sa makom
Sastojci:
- 150 g mlevenog maka
- 200 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 100 g šećera
- 150 g putera
- 3 jaja
- narendana kora limuna
- malo mleka po potrebi
Priprema:
Umutiti penasto puter, jaja i šećer.
Polako, uz stalno mešanje, dodavati brašno sa praškom za pecivo, mak i na samom kraju dodati koru limuna. Ukoliko je masa pregusta u smesu dodati 1-2 kašičice mleka.
Peći u zagrejanom aparatu za galete. Filovati bakine kolače rastopljenom čokoladom i ukrasiti svežim voćem i sladoledom.