MOKRI KOLAČ SA JABUKAMA: Desert broj 1 na prostorima bivše Jugoslavije - poslastica koja se uvek pravila za goste

Stari recept za kolač koji nikad ne izlazi iz mode - mokri kolač sa jabukama spremao se u Jugoslaviji, a rado se sprema i danas

Recepti
12:26h Autor:
MOKRI KOLAČ SA JABUKAMA: Desert broj 1 na prostorima bivše Jugoslavije - poslastica koja se uvek pravila za goste
Foto: Printscreen/youtube/kuhinjasunčanestaze

U nekadašnjoj Jugoslaviji bilo je par kolača koji su uvek bili u opticaju: čupavci, baklava i mokri kolač sa jabukama. Kad bi dolazili gosti, uvek se spremao neki od ova tri deserta.

Kako se sprema mokri kolač sa jabukama:

Sastojci:

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 100 g šećera
  • 200 g brašna
  • 100 ml ulja
  • 100 ml vode
  • 1 kesica praška za pecivo

Za fil:

  • 1 kg jabuka
  • 80 g pudinga od vanile
  • 100 g šećera

Za ukrašanjanje:

500 ml slatke pavlake Priprema: Odvojte žumanca i belanca, pa belanca pomešajte sa šećerom i umutite u čvrst šne. U žumanca dodajte ulje, vodu i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Dobro sjedinite, pa dodajte u belanca i lagano promešajte. Sipajte dobijenu smesu u tepsiju koju ste premazali puterom (ili nauljili) i posuli brašnom.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. U šerpu sipajte vodu (900 ml) i dodajte šećer, a kada proključa dodajte jabuke koje ste sitno iseckali. Ostatak vode (100 ml) pomešajte sa pudingom i dodajte u jabuke. Kada jabuke budu gotove vruć fil sipajte preko kore. Ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, a zatim stavite u frižider. Umutite slatku pavlaku i dekorišite kolač.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs