U nekadašnjoj Jugoslaviji bilo je par kolača koji su uvek bili u opticaju: čupavci, baklava i mokri kolač sa jabukama. Kad bi dolazili gosti, uvek se spremao neki od ova tri deserta.
Kako se sprema mokri kolač sa jabukama:
Sastojci:
Za koru:
- 4 jajeta
- 100 g šećera
- 200 g brašna
- 100 ml ulja
- 100 ml vode
- 1 kesica praška za pecivo
Za fil:
- 1 kg jabuka
- 80 g pudinga od vanile
- 100 g šećera
Za ukrašanjanje:
500 ml slatke pavlake Priprema: Odvojte žumanca i belanca, pa belanca pomešajte sa šećerom i umutite u čvrst šne. U žumanca dodajte ulje, vodu i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Dobro sjedinite, pa dodajte u belanca i lagano promešajte. Sipajte dobijenu smesu u tepsiju koju ste premazali puterom (ili nauljili) i posuli brašnom.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. U šerpu sipajte vodu (900 ml) i dodajte šećer, a kada proključa dodajte jabuke koje ste sitno iseckali. Ostatak vode (100 ml) pomešajte sa pudingom i dodajte u jabuke. Kada jabuke budu gotove vruć fil sipajte preko kore. Ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, a zatim stavite u frižider. Umutite slatku pavlaku i dekorišite kolač.