Supa od sočiva je obavezni deo svakog porodičnog ručka u Turskoj je neizostavni deo svakog porodičnog ručka. Postupak spremanja je veoma jednostavan, a sočivo osim što je veoma zdravo, dugo drži i sitost.
Posebno je crveno sočivo izvor proteina i vlakana, jer sadrži folnu kiselinu, vitamin B1 i minerale.
Sastojci:
- 300 g crvenog sočiva
- 1 glavica luka
- 1 veća šargarepa
- 1 kašičica sušene nane
- malo ulja
- so, biber
Priprema:
Sočivo dobro operite dok voda ne postane skroz prozirna. Stavite ga u šerpu, nalijte vodom da ogrezne i kuvajte na umerenoj vatri. Kada počne da ključa, sklonite penu sa površine, sipajte još malo vode i kuvajte oko 10 minuta. Za to vreme luk i šargarepu očistite i sitno naseckajte. Propržite luk na malo ulja dok se ne zastakli, a potom ubacite i šargarepu. Dinstajte oko 5 minuta da povrće omekša. Ubacite u šerpu sa sočivom i sve promešajte. Dodajte žačine po ukusu, krčajte još 10 minuta, a pred kraj kuvanja pospite nanom. Supu služite dok je još topla. sa malo prepečnog hleba.