Kejt Midlton je poznata po vitkoj liniji, te je nikada nismo videli sa nekim kilogramom viška. Pobornik je zdravog načina života i redovno trenira, ali nikako ne može da odoli slatkišima, a jedna čokoladni kolač sa karamel prelivom joj je omiljeni.
Nekadašnji kuvar kraljevske porodice Daren Mekgrejdi, koji je svojevremeno kuvao i za Lejdi Di, otkriva recept za omiljenu poslasticu supruge princa Vilijama.
Evo šta vam je potrebno od sastojaka za čokoladni kolač:
Za kolač:
- 150 gr svežih urmi (merite bez koštice)
- 1 kašičica sode bikarbone
- 60 gr putera
- 100 gr crne čokolade (u sitnim komadićima)
- 300 ml vode
- 1 jaje
- 220 gr brašna
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
Za krem:
- 300 gr žutog šećera
- 180 gr putera
- 100 gr crne čokolade
- šlag po želji
Priprema:
Prvo pomešajte sve sastojke za preliv i otopite ih na vrućoj ringli, mešajući neprekidno. Neka ključa na tihoj vatri pet minuta a onda odlijte oko šolju i po. Ostatak sačuvajte.
U drugoj činiji izmešajte iseckane urme, sodu bikarbonu i vodu koju ste ugrejali do ključanja. Promešajte i ostavite da se ohladi. Oba ova koraka možete uraditi i dan ranije.
Sada umutite puter i šećer za kolač, tako da bude penasto, dodajte jaje i vanilin. Umešajte brašno i prašak za pecivo, dodajte vodu sa urmama i sve dobro promešajte.
Hladni preliv sipajte u manji pleh koji može da stane u neki dublji. U preliv spuštajte kašikom mešavinu za kolač. Prekrijte pleh aluminijumskom folijom. U dublji pleh sipajte vodu i stavite oba u vruću rernu - neka se kolač polako peče u pari sat i po, na temperaturi od 150C stepeni.
Pred kraj pečenja, ugrejte i ostatak preliva. Kolač se služi topao, a po želji možete dodati i šlag.