Potrebni sastojci:
Biskvit:
- 6 žumanaca
- 7 kašika šećera
- 200 ml mleka
- 100 ml ulja
- 1 vanilin šećer
- pola praška za pecivo
- 3 kašike kakaa
- 6 kašika brašna
Glazura:
- 150 gr čokolade
- 5 kašika vode
- 5 kašika ulja
Velicina pleha: 37x24
Priprema:
Razdvojiti belanca od žumanaca. Umutiti žumanca sa šećerom, zatim dodati ulje i mleko, a onda pomešano brašno s kakaom i praškom za pecivo. Prebaciti u nauljenu tepsiju i peći na 200 stepeni, otprilike nekih 15 min. Proveriti čačkalicom da li je biskvit pečen.
Dok se biskvit peče pripremati sneg šlag od belanaca. Umutiti 6 belanaca u čvrst sneg, zatim dodati 10 kašika šećera i 1 vanilin šećer i opet dobro umutiti u čvrst sneg.
Staviti u šerpu 10 kašika šećera i 4 kasike vode da prokuva, zatim lagano sipati u umućen sneg od belanaca i mutiti mikserom. Treba dobro umutiti, a da li je umućeno proverite tako što ćete okrenuti posudu naopako, a sneg treba da čvrsto stoji i da ne curi.
Umuceni sneg staviti preko biskvita i staviti u pećnicu na kratko, samo da površina od krema postane malo čvrsta.
A da li je dovoljno bila u rerni isprobajte tako što ćete dotaknuti prstom, ako ne ostaje na prstu, znači dovoljno je.
Rastopite zajedno sastojke za glazuru i prelijte preko kolača, zatim isecite kolač na željene veličine.
Pogledajte pripremu:
(Stil.kurir.rs)