San svake domaćice

Tradicionalni domaći hleb

Nema lepšeg mirisa od onog koji potiče od tek ispečenog hleba! A ukus domaćeg hleba ne može da se poredi sa onim koji kupite u pekari ili prodavnici. Naučite kako se sprema
Recepti
15:44h Autor:
Tradicionalni domaći hleb
Foto: Shutterstock
  • 120 minuta
  • Jednostavno
  • Za 10 osoba

Sastojci

  • 1 kg brašna
  • pola kocke svežeg kvasca
  • 0,5 l mlake vode
  • 30 g soli
  • 30 g šećera

Brašno sipati u sud i sa strane sipati so. Kvasac razmutiti u polovini mlake vode sa šećerom i kada nadođe sipati u brašno. Polako mesiti testo dodavajući preostalu vodu.

Testo mesiti 10tak minuta. Bitno je da se dobije ujednačena, glatka i kompaktna masa koja se neće lepiti za prste. Oblikovati hleb, a zatim oblikovan hleb staviti u tepsiju posutu brašnom i ostaviti da raste.

Testo za hleb najbolje raste na temperaturi od oko 35°C i na mestu bez promaje. Slobodno ga možete ostaviti i do 2 sata da raste!

Rernu zagrejati na 200°C i staviti hleb da se peče. Peći hleb dok ne dobije zlatno-braon boju.

Hleb je gotov onda kada prilikom kuckanja o koricu proizvodi "šupalj" zvuk! Kada izvadite hleb iz rerne, dok je još vreo, poprskajte ga sa malo vode (prstima ili četkicom za mazanje kiflica) te ga pokrite krpom da odstoji bar 10tak minuta!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

Hlebrecepti