Gaji se na Tajlandu, Kambodži,Vijetnamu, zastupljen je u kuhinjama poput indijske, dosta se koristi u bliskoistočnoj kuhini.
Da bi pirinač bio savršeno skuvan potreban nam je tačan odnos vode i pirinča, kao i sama dužina kuvanja. Preporuka je da na jednu šolju pirinča treba dodati jednu i po šolju vode. Kako bi dobili ovu lepu žutu boju pirinča kao dodatak koristimo tumerik ili kurkumu.
Ovako pripremljen pirinač može da nam posluži kao dodatak nekom mesu ili ribi, ali može da bude obrok za sebe.
Šta nam je sve potrebno:
- 125g jasmin pirinča
- 500ml bujona
- 1 srednji luk šalot
- 4 češnja belog luka
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašika putera
- 1 ravna kašičica soli
- ½ kašičice crnog bibera
- 1 kašika maslinovog ulja
Način pripreme:
Sitno naseckati luk. Na puteru i maslinovom ulju propržiti šalot i beli luk. Zatim dodati pirinač propržiti par minuta pa redom kurkumu, so i biber, naliti bujonom.
Ostaviti pirinač da se kuva 10-15 minuta. Potom poklopiti pirinač i skloniti sa vatre. Ostaviti tako najmanje 15 minuta. Na ovaj način pripreme pirinač će ostati rastresit. Ukrasiti listićima peršuna.
Prijatno!