Dovoljna je legenda koja kaže da je ova biljka prvo što medved pojede kada se probudi iz dugog zimskog sna.

Sremuš je veoma aktuelan u ovom periodu godine, na pijacama je u ponudi kao veze svežih zelenih listova. Luk je zdrav sadrži vitamine i minerale, pa ćemo pomenuti uticaj na naše opšte stanje, poboljšanje imuniteta, pomoći kod povišenog pritiiska, na digestivni trakt.

Zbog divnog mirisa i ukusa na beli luk koristi se u kulinarstvu uglavnom za salate ili kao dodatak varivma i čorbama. Mi ćemo danas praviti namaz od sremuša koji pored toga što ćemo ga namazati na krišku hleba, može da se koristi i kao dodatak testenini ili rižotu, pečenom mesu.

(Stil.kurir.rs)

Pored poleta i cveća koje nam donese proleće između ostalog nudi i obilje svežih namirnica. Jedna od njih je sremuš, biljka koju srećemo pod nazivima medveđi luk, divlji luk, divlji beli luk, šumski luk.