Sveži krastavci poslužuju se kao osvežavajući i hrskavi element uz razna jela, a posebno ona dobro začinjena. Sjajno se slažu s umacima na bazi jogurta, a predstavljaće i odličnu namirnicu za salatu koju možete poslužiti s tek malo soli i bibera. No ako želite da unapredite ukus svežih krastavaca – marinirajte ih s ekstraktom limuna. Reč je o sastojku koji se češće koristi u pripremi kolača i torti. Ali, ima snažan citrusni ukus koji će se sjajno slagati s krastavcima.
Imajte na umu da ekstrakt limuna možete zameniti sa sveže isceđenim sokom ovog citrusnog voća, ali da nećete dobiti niti približno iste rezultate. Uspešnost salate i njen sjajan osvežavajući ukus počiva upravo na korišćenju ekstrakta limuna.
Sastojci:
- 3 velika krastavca
- 150 ml sirćeta
- 6 kašičica belog šećera
- 1 čajna kašičica ekstrakta limuna
- so i biber po želji
Priprema:
1. Krastavce dobro operite i narežite na manje komade. Ako želite možete i oguliti koru krastavca pre nego što ga narežete na manje komade.
2. U posebnoj zdeli pomešajte sirće, šećer, ekstrakt limuna, so i bibet.
3. Tekućinu prelijte preko krastavaca. Poklopite i stavite u frižider da se ukusi sjedine, barem na dva sata, a idealno bi bilo preko noći.
4. Salatu poslužite ohlađenu s jelom po želji.
Prijatno!