UKUSNO I LEPO NA OKO

HILANDAR TORTA: Kremasta i izdašna poslastica po receptu starom nekoliko vekova! (RECEPT)

Ako ste ljubitelji čokolade, ukus ove poslastice će vas oduševiti

Recepti
Autor:
HILANDAR TORTA: Kremasta i izdašna poslastica po receptu starom nekoliko vekova! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

SASTOJCI ZA PATIŠPANJ:

  • 10 kašika šećera
  • 10 kašika mlevenih oraha
  • 2 kašike kakaa

ZA FIL:

  • 300 grama čokolade za kuvanje
  • 125 grama putera
  • 5 kašika šećera

ZA UKRAŠAVANJE:

  • 50 grama mlevenih oraha
  • 1 kašika tankih parčadi bele čokolade
  • čokoladni ukrasi
  • 15 jaja

Priprema:

Pripremamo patišpanj tako što u veći sud stavimo 10 jaja, dodamo šećer i mutimo mikserom dok se ne rastopi. Dodamo kakao, mlevene orahe i mešamo varjačom dok se smesa ne sjedini. Testo nanesemo u okrugli kalup za pečenje obložen kuvarskim papirom. Pečemo 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Pripremamo fil tako što u šerpicu, na šporetu, stavimo puter i dodamo čokoladu izlomljenu na parčad. Kada se rastopi, sklonimo šerpicu sa šporeta. Preostalih 5 jaja polupamo i odvojimo belanca od žumanaca. Mikserom izumutimo belanca i šećer u čvrst šam. Zatim mikserom izmutimo žumanca, dodamo ohlađenu rastopljenu čokoladu sa puterom i izmutimo mikserom. Zatim dodamo izmućena belanca i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini. Stavimo u frižider da se stegne.

Patišpanj isečemo na dve jednake kore. Prvu koru stavimo na tacnu za tortu i premažemo filom. Na fil stavimo drugu koru i celu tortu premažemo filom. Stranične delove torte oblepimo mlevenim orasima. Orahe nanesemo i po krajevima gornje površine. Sredinu torte dekorišemo parčadima bele čokolade i čokoladnim ukrasima.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs