Sastojci:
- šolja je od 2 dcl
- 3 jaja
- 5 šolja šećera
- 3 šolje ulja
- 7 šolja brašna
- 1 šolja mlevenih oraha ili lešnika
- 1 kesica sode bikarbone
- 4 veće jabuke (oko 480 g)
- 2 kašičice cimeta ili vanilin šećera
- 4 kašike džema od kajsija, šljiva ili po vašem izboru
Za premazivanje:
- 5 kašika džema
- 1 šolja mlevenih oraha ili lešnika
Priprema:
- Odvojite belanca i žumanca.
- U belanca dodajte prstohvat soli, pa mutite.
- Zatim, postepeno dodajte šećer i nastavite da mutite.
- U čvrst šne dodajte jedno po jedno žumance sve vreme muteći.
- Jabuke očistite i izrendajte, sipajte cimet preko i promešajte.
- Dodajte u smesu sa belancima, promešajte, pa dodajte orahe, ulje, džem i postepeno dodajte prosejano brašno.
- Posle svakog dodavanja promešajte.
- Na kraju dodajte sodu bikarbonu i sjedinite sve.
- Tepsiju dimenzija 36×27 cm premažite ulje i pospite brašnom, pa sipajte smesu.
- Pecite u zagrejanoj rerni na 200 Celzijusa oko 15 minuta, a zatim još 35 minuta na 150 Celzijusa.
- Topao kolač premažite džemom i pospite orasima.