PROBAJTE

10 JEDNOSTAVNIH KUVARSKIH TRIKOVA ZA SAVRŠEN PARADAJZ SOS: Sa njima nema greške!

Iako se domaći sos od paradajza ne može meriti s kupovnim, iskoristite trikove profesionalaca i bez muke napravite jelo puno ukusa...

Recepti
Autor:
10 JEDNOSTAVNIH KUVARSKIH TRIKOVA ZA SAVRŠEN PARADAJZ SOS: Sa njima nema greške!
Foto: Shutterstock

Jedna od tajni savršenih jela od testenine upravo je domaći sos od paradajza, ali i ako ste osuđeni na skromni tetrapak ili tubu, ima spasa. Iako se ništa ne može meriti sa zrelim i mirisnim paradajzom, uz po koji trik sos od paradajza dobiće finu aromu i ukus.

Popržite povrće

Sitno naseckajte dobitni trio – luk, šargarepu i celer, pa ih popržite pre dodavanja sosa od paradjza. Odličan je dodatak i beli luk. Ključ je u primamljivoj aromi povrća koja će jelu pružiti domaći ukus.

Meso je plus

Bilo da imate slanine, kobasice ili mleveno meso, iskoristite ih za sos od pardajza, kako bi bio ukusniji. Ispecite meso u tiganju i odlijte višak ulja kako sos ne bi bio masan, pa dodajte paradajz u tubi ili tetrapaku i ostavite da se krčka mešajući.

Prstohvat začina

Timijan, origano, bosiljak ili čili vaši su prijatelji kad je reč o pretvaranju običnih jela u primamljive specijalitete. Možete se poigrati i kurkumom, koja daje blago egzotičnu, ali toplu notu, kao i muskatnim oraščićem. Ne budite široke ruke prilikom dodavanja začina, kako bi sos ipak ostao jestiv.

Temelj slasti

Ako imate mesni ili bujon od povrća u zamrzivaču, iskoristite ga kao dodatak sosu od paradajza. Ostavite da se krčka dovoljno dugo kako bi se višak vode redukovao. Za produbljivanje ukusa poslužiće i malo soja sosa ili miso paste.

Deglaziranje

Bilo da vam je baza sosa pečeno povrće ili meso, nemojte baciti tiganj u sudoperu pre nego što iskoristite zapečene divote pune ukusa i arome koje čekaju na dnu tiganja. Oslobodite ih tako što ćete uliti malo vina ili bujona u tiganj, a zatim mešati varjačom dok se ne rastope i na kraju uliti sos od paradajza.

Kašičica šećera

Šećer će lepo zaokružiti kiseline kupovnog sosa od paradjza i istaknuti prirodnu slatkoću paradajza. Budite štedljivi s dodavanjem šećera, a omakne li vam se ruka, može pomoći malo sirćeta, vina, limunovog soka ili neke druge kiseline, ali i malo soli.

Nek' se krčka

Ako imate vremena, ostavite sos neka se krčka. Čak i nešto malo vremena, poput 20 minuta čini razliku između sosa koji ste samo podgrejali u tiganju. Za to vreme možete napraviti nešto korisno, recimo nazvati drage ljude koje uvek nekako smetnete s uma ili zaliti cveće.

Sačuvajte vodu…

Poslužujete li sos s pirinčem ili testeninom, sačuvajte koju kašiku vode od kuvanja za sos. Voda sa skrobom pomoći će da se arome i ukus sosa lepo uravnoteže.

Dodajte mleka Malo mleka ili pavlake za kuvanje koji se dodaju u sos od paradajza neposredno pre posluživanja, takođe doprinose finom ukusu. Kašičica rikota, kremastog sira, maskarponea ili nezaslađene pavlake za šlag odličan su dodatak koji daje punoću ukusu.

Kockica maslaca Neposredno pre posluživanja u sos od paradajzca ubacite malo maslaca, kako biste dobili svilenkastu teksturu i zaokruženi ukus, a tako ćete i omekšati kiseline.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

paradajz sos