Teške u ruci, ali mekane pod zubima, „Italijanke“ se od naših krofni razlikuju po količini fila. Umesto pekmeza u tragovima, bombolonima ne nedostaje čokolade, maskarponea, marmelade, pistaćija ili poslastičarskog fila s kojom kapi limončela. Italijani bombolone, ili „bombe“ jedu najčešće za doručak, uz kapućino.

Svaka domaćica ima svoj princip, ali među savetima za savršene bombolone je strpljivo mućenje mikserom. Ako mutite sastojke za testo, nemojte preterati s brzinom – najbolje je to raditi na nižim okretajima miksera. Prilikom prženja u loncu treba biti barem 8 centimetara ulja, a gužve u njemu ne sme biti kako se ulje ne bi ohladilo. Idealna temperatura ulja je oko 170 stepeni.

Nakon prženja, krofne ostavite dva minute da se hlade na ubrusu, a potom, dok su još uvek vruće ih uvaljajte u šećer kako bi se zalepio. Filom ih napunite kad se ohlade, i nemojte štedeti.

Sastojci za bombolone:

  • 280 g oštrog brašna
  • 280 g glatkog brašna
  • 3 velika jaja
  • 90 g putera
  • 100 g šećera + za posipanje
  • 120 ml tople vode
  • 1 kačićica ekstrakta vanile
  • 7 g kvasca
  • 1 prstohvat soli
  • ulje za prženje

8. Malim nožem zarežite krofne pa služeći se vrećicom ili špricom napunite ih poslastičarskim kremom ili željenim nadevom. Poslužite odmah ili čuvajte u plastičnim posudama 1-2 dana.

Prijatno!

Italijanske bombolone, ili „bombe“ pune mirisnog poslastičarskog fila, marmelade, čokolade ili pistaćija jedu najčešće za doručak, uz kapućino...