tradicionalni kolač iz nemačke

Štolen, nemački božićni kolač: Slatki, mirisni, mekani hleb sa suvim voćem ulepšaće vašu prazničnu trpezu! (RECEPT)


Donosimo vam recept za tradicionalni nemački Božićni kolač, sa finim kvasnim testom i puno kandiranog voća

Recepti
Autor:
Štolen, nemački božićni kolač: Slatki, mirisni, mekani hleb sa suvim voćem ulepšaće vašu prazničnu trpezu! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 300 g suvog voća (suvo grožđe, kajsije, urme, smokve, trešnje, napravite miks koji vam se dopada)
  • 100 g orašastih plodova (bademi i orasi)
  • 100 g kandiranih citrusa
  • 300 g putera
  • 200 ml svežeg mleka
  • 150 g šećera u prahu
  • 50 g meda 50 ml brendija
  • 1 supena kašika mešavine začina (đumbir, kardamon, karanfilić i vanila)
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 prstohvat soli

Badnjača: Ova pogača bi trebalo večeras da bude na svakoj sprskoj trpezi! (RECEPT)

Štolen, Božićni kolač
foto: Shutterstock

Priprema:

  • Suvo voće sitno isecite i prelijte brendijem.
  • Nakon toga, ostavite na nekoliko sati da odstoji.
  • Mleko ugrejte i dodajte 1-2 supene kašike od brašna, med i kvasac i ostavite da se "aktivira" na toplom.
  • Preostalo brašno prosejte, pa dodajte so i začine.
  • U centru napravite udubljenje u koje sipajte mleko sa kvascem.
  • Puter isecite na kockice i stavite oko udubljenja.
  • Mesite dok se ne dobije glatko testo, postepeno dodajte isečene orašaste plodove i suvo voće odeđeno iz tečnosti.
  • Kad se testo udvostruči, još jednom ga premesite.
  • Oblikujte kao štolen i stavite u pleh obložen papirom za pečenje.
  • Ostavite da nadođe još 1 sat, pa pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Ako je potrebno štolen pokrijte aluminijumskom folijom za vreme pečenja da ne izgori.

  • Gotov štolen premažite rastopljenim maslacem dok je još topao i obilno pospite šećerom u prahu.

Čokoladna babka: Poljski praznični kolač! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs