Biciklisti koji su jeli kruške pre, tokom i posle treninga, vozili su brže i oporavljali se brže od onih koji su pili samo vodu, pokazalo je istraživanje laboratorije za ljudske performanse na Državnom univerzitetu u Severnoj Karolini.
"Kombinacija zdravih ugljenih hidrata i mešavine polifenola iz krušaka ubrzava proces oporavka mišića", objašnjava autor studije David C. Neiman. Vitamin C iz krušaka i drugog voća takođe može da podstakne vaš imunološki sistem koji može pasti nakon treninga.
Za jake mišiće i imunitet predlažemo da pripremite smuti od krušaka sa aromom vanile.
Potrebno vam je:
- 2 velike kruške, isečene na pola
- 1 kašika sirćeta
- 1 šolja nezaslađenog bademovog mleka
- 1/2 šolje jogurta sa malo masti
- 3 kašike semena komorača
- malo cimeta
- kardamom u prahu
- đumbir u prahu
- 1 kašika javorovog sirupa (ili meda)
- kora narandže
- 1 šolja kockice leda
1. Zagrejte rernu na 200 ° C. Stavite na pleh papir, pomešajte kruške sa sirćetom i rasporedite ih. Pecite ih 30 minuta, izvadite iz rerne i ostavite kruške da se ohlade.
2. Pečene kruške, bademovo mleko, cimet, kardamom, komorač, đumbir, koru narandže stavite u blender i miksirajte dok smesa ne postane homogena. Dodajte led i ponovo miksirajte. Podelite smesu u 3 čaše.
Nutritivna vrednost po porciji: