Potrebno je:
500 ml. mlake vode
20 gr. kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
ukupno oko 850 gr brašna
od toga:
100 gr integr. pšenuičnog
50 raženog integralnog
2 kašike lanenog semena
1 kašika suncokretovog semena
može i susam 2 kašike
Priprema: U lonče sipati 200 ml vode i kvasac šećer i 2 kašike brašna i izmešati da kvasac naraste. Sipati u vanglu dodati ostatak vode, brašna soli i zamesiti tvrđe glatko testo. Ostaviti da naraste. Istresti na sto koji ste pobrašnjivili. Malo ga rukama obraditi napraviti loptu i nožem zaseći na sredini u obliku krsta.Šerpu pobrašnjiviti i staviti hleb u šerpu prečnika 24 cm.
Pokriti da odmori sat vremena i peći na 180 stepeni C oko sat vremena ako je još težak vratiti još desetinu minuta. Vruć hleb pokriti krpom pa ga izvaditi iz šerpe.