Sastojci:
- 5 jaja, odvojenih žumanaca i belanaca
- 300g šećera u prahu
- 1 supena kašika kukuruznog brašna
- 125g pečenih lešnika, fino iseckanih
- kakao prah - za posipanje
Za fil:
- 250g čokolade za kuvanje, izlomljene na komade
- 200 slatke pavlake
Za čokoladne lešnike:
- 50g lešnika
- 50g čokolade za kuvanjanje - otopljene
Priprema:
Umutite belanca u velikoj činiji dok ne postanu čvrsta. Umutite šećer, kašiku po kašiku. Ponovo mutite dok mešavina za puslice ne postane čvrsta i glatka.Ubacite kukuruzno brašno i lešnike, a onda kašikom nanesite mešavinu u veliku vreću za filovanje sa nastavkom od 1 cm.
Nacrtajte krug prečnika 23 cm na 3 papira za pečenje. Počevši iz sredine svakog kruga, nanesite mešavinu u jednom potezu, završavajući tik pre nego što mešavina pređe liniju. Pecite sve tri mešavine u prethodno zagrejanoj rernina 150 stepeni sat i po vremena, dok lepo ne porumeni i dok se ne osuši. Izvadite iz rerne i prebacite na rešetku da se hladi.
Zagrejte čokoladu i pavlaku u vatrostalnoj posudi nad šerpom ključale vode, mešajući dok se čokolada skroz ne otopi. Sklonite sa vatre i ostavite da se hladi oko sat vremena - dok se ne stegne.
Napravite čokoladne lešnike. Koristeći viljušku, umočite lešnike u otopljenu čokoladu dok ne budu skroz pokriveni. Ostavite da se stegnu na papiru za pečenje.
Umutite čokoladni fil dok ne postane lagan i vazdušast i upotrebite ga da nafilujete kore i napravite tortu. Ukrasite čokoladnim lešnicima i servirajte posuto kakao prahom.
Prijatno!