za one koji vole prefinjen uku

Gato od čokolade i lešnika: Savršena torta od neobičnih kora i vazdušastog fila! (RECEPT)

Ako ovaj kolač niste probali - ne znamo šta čekate!

Recepti
Autor:
Gato od čokolade i lešnika: Savršena torta od neobičnih kora i vazdušastog fila! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 5 jaja, odvojenih žumanaca i belanaca
  • 300g šećera u prahu
  • 1 supena kašika kukuruznog brašna
  • 125g pečenih lešnika, fino iseckanih
  • kakao prah - za posipanje

Za fil:

  • 250g čokolade za kuvanje, izlomljene na komade
  • 200 slatke pavlake

Za čokoladne lešnike:

  • 50g lešnika
  • 50g čokolade za kuvanjanje - otopljene

Priprema:

Umutite belanca u velikoj činiji dok ne postanu čvrsta. Umutite šećer, kašiku po kašiku. Ponovo mutite dok mešavina za puslice ne postane čvrsta i glatka.Ubacite kukuruzno brašno i lešnike, a onda kašikom nanesite mešavinu u veliku vreću za filovanje sa nastavkom od 1 cm.

Nacrtajte krug prečnika 23 cm na 3 papira za pečenje. Počevši iz sredine svakog kruga, nanesite mešavinu u jednom potezu, završavajući tik pre nego što mešavina pređe liniju. Pecite sve tri mešavine u prethodno zagrejanoj rernina 150 stepeni sat i po vremena, dok lepo ne porumeni i dok se ne osuši. Izvadite iz rerne i prebacite na rešetku da se hladi.

Zagrejte čokoladu i pavlaku u vatrostalnoj posudi nad šerpom ključale vode, mešajući dok se čokolada skroz ne otopi. Sklonite sa vatre i ostavite da se hladi oko sat vremena - dok se ne stegne.

Napravite čokoladne lešnike. Koristeći viljušku, umočite lešnike u otopljenu čokoladu dok ne budu skroz pokriveni. Ostavite da se stegnu na papiru za pečenje.

Umutite čokoladni fil dok ne postane lagan i vazdušast i upotrebite ga da nafilujete kore i napravite tortu. Ukrasite čokoladnim lešnicima i servirajte posuto kakao prahom.

Prijatno!

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs