Zelena salata je na trpezi u mnogim domovima među omiljenim salatama jer dobar nivo kiselosti iz nje daje energiju.
Ali, ovo lisnato povrće je veoma osetljiva namirnica, te ako se ne čuva kako bi trebalo, njeni listovi će brzo uvenuti.
Stoga, ukoliko vam se to desi, mi vam donosimo jednostavan trik kako da naizgled propalu salatu, ne morate da bacate u smeće. Štaviše, uživaćete u zelenom ukusu, kao da ste je upravo kupili.
Domaće sirće od ljuski jabuka: Ovaj recept morate da probate!
Jednostavno je!
- Stavite hladnu vodu u posudu i dodajte kašiku šećera.
- Stavite listove salate u tu zaslađenu vodu da odstoji oko 10 minuta.
- Na kraju kratko isperite hladnom vodom.
Kako uspeva ovaj trik?
Biljne ćelije su napunjene vodom, te okružene vodootpornom membranom – koja je nepropusna za molekule soli i šećera.
Kako biste izjednačili razliku u koncentraciji, hladna voda ulazi kroz membranu u unutrašnjost biljne ćelije, te ponovo postane „kao nova“.
Na taj način, uveli listovi će ponovo postati sveži i fini.
Savet za čuvanje salate
Pravilno skladištenje zelene salate je veoma važno, kako biste sprečili da ranije uvenu listovi.
- Stavite vlažan kuhinjski papir u vlažnu krpu, omotajte salatu, pa stavite u frižider.
- Ovaj trik će biti još efikasniji ako na krpu nakapate još maloalkoholnog sirćeta ili limunovog soka.
Čorbasta boranija: Bakin recept za ručak koji podseća na detinjstvo! (RECEPT, VIDEO)