Piletina je jedna od najomiljenijih vrsta mesa u mnogim domovima, ali mnoge domaćice prave jednu grešku kod pripreme koja može biti opasna po zdravlje.
Naime, pre nego što se "bace" na pečenje, najpre piletinu isperu pod mlazom vode, verujući da tako uklanjaju bakterije sa komada mesa.
Međutim, ova praksa je i te kako opasna! Sigurno se pitate zašto? Naime, dok perete piletinu, bakterije se šire sudoperom i kuhinjskim elementima, a mogu završiti i na vašoj odeći.
Stoga, stručnjaci ističu kako je jedini siguran način za potpuno uništavanje bakterija da piletinu kuvate na odgovarajućim temperaturama.
Anđeoski jastučići: Mekano testo punjeno sirom i šunkom! (RECEPT, VIDEO)
![](/data/images/2020/08/10/13/225609_shutterstock-171974576_ff.jpg?ver=1597059953)
Minimalna temperatura kuvane piletine treba da bude 165 Celzijusa.
Kuvari nisu saglasni
Čak i profesionalni kuvari nisu istog mišljenja.
Čuvenu kuvar Džulija Čild je pristalica pranja piletine, dok je Ina Garten ističe kako to nije potrebno.
Ko je u pravu?
Iza mišljenja Garten stoji nauka, koja podržava njen stav, i bez obzira na potencijalne opasnosti od pranja piletine, zaista nema razloga za takvu praksu.
Ukoliko ste ipak od onih koji neće da odustanu od pranja piletine pre pripreme, potrudite se da posle toga pravilno dezinfikujete sve površine.
Ručak za 15 minuta: Savršena testenina iz jednog lonca sa mirisom limuna i bosiljka! (RECEPT)