LETNJE UŽIVANJE

Brza, lagana i bez pečenja: Voćna jogurt torta od banana i kivija je poslastica koja se ne propušta! (RECEPT)

Ukoliko ste ljubitelj osvežavajućih, voćnih kolača i torti – oh koji su baš za leo, a za čiju je pripremu potrebno izdvojiti jako malo vremena, onda ćete se zaljubiti u ovu laganu i ukusnu tortu!

Recepti
Autor:
Brza, lagana i bez pečenja: Voćna jogurt torta od banana i kivija je poslastica koja se ne propušta! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Potrebni sastojci:

-Kora

  • 300 grama mlevenog keksa
  • 150 grama putera
  • dvije kašike šećera u prahu
  • (po potrebi, ako je suvlji keks, dodajte 5-10 kašika mleka ili soka)

-Fil

  • 600 ml jogurta (birajte gušći, jer je bolji, ali i običan može poslužiti)
  • jedna kesica želatina
  • 5 kašika hladne vode za želatin
  • 50 ml vrele vode za želatin
  • 5-8 kivija
  • dve banane
  • 6 kašika šećera
  • dve kašike limunovog soka.

Priprema:

Puter iseckati i staviti da se otopi. Keksu dodajte dve kašike šećera u prahu (po želji) i promešajte, a nakon toga dodajte istopljeni puter i opet promešajte da se sastojci sjedine. Smesu prebacite u kalup za torte prečnika 26 cm i utapkajte da biste dobili ravnu koru. Ako mislite da je kora previše suva, možete dodati par kašika mleka ili soka od narandže. Koru ostavite u frižider na pola sata.

Kesicu želatina razmutite sa pet kašika hladne vode i ostavite pet do deset minuta da nabubri. U međuvremenu oljuštite i naseckajte četiri do pet kivija (može i više, sve u zavisnosti od veličine kivija). Naseckan kivi ubacite u šerpu i dodajte dve kašike sveže ceđenog soka od limuna i šest kašika šećera. Nakon toga šerpu stavite na srednju vatru i kuvajte dva do tri minute uz stalno mešanje.

U želatin dodajte 50 ml vruće vode, promešajte i ostavite da se otopi. U veću zdelu sipajte 600 ml jogurta i dodajte smesu od kivija i promešajte. Nakon toga dodajte i želatin i opet dobro promešajte. Smesa će odmah početi da se zgušnjava.

Naseckajte dve do tri banane (u zavisnosti od veličine banana) na kolutove i poređajte ih preko kore. Preko toga prelijte smesu od jogurta i kivija i tortu ostavite šest sati u frižideru, da se stegne (idealno bi bilo da je ostavite da prenoći u frižideru). Nakon tog vremena, tortu izvadite iz kalupa i dekorišite je iseckanim kivijem.

(Stil.kurir.rs/Izvor:Uradi sama)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs