KRALJICA TORTI

Baron torta: Kraljica ukusa koju možete poslužiti i u najsvečanijoj prilici! (RECEPT)

Baron torta je jedna od onih 'bogatih' poslastica, raskošna kombinacija čokolade i malina. Ako vam je recept komplikovan da bIste ovakvu tortu pravili na brzinu, sačuvajte ga za neku posebnu priliku. Nemojte se obeshrabriti, nije tako teško kao što možda deluje.

Recepti
Autor:
Baron torta: Kraljica ukusa koju možete poslužiti i u najsvečanijoj prilici! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci za jednu koru:

  • 6 belanca
  • Prstohvat soli
  • 12 kašika šećera
  • 2 kašike prezle

Čokoladni fil:

  • 24 žumanca
  • 20 kašika šećera
  • 100 g kakao praha
  • 2 kesice pudinga od čokolade
  • 1 litar mleka
  • 400 g čokolade za kuvanje
  • 375 g margarina

Fil od malina

  • 800 g malina
  • 600 ml vode
  • 15 kašika šećera
  • 2 kesice po 10 g želatina
  • 2 kesice pudinga od maline

Čokoladna glazura

Priprema:

Kore: Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pleh od šporeta obložite masnim papirom za pečenje. Belancima dodajte prstohvat soli, umutite ih mikserom, zatim postepeno dodajte šećer kašiku po kašiku i umutite ih u čvrst sneg. Umućenom snegu od belanaca dodajte kakao, prezle, špatulom izmešajte da se masa lepo sjedini. Pripremljenu masu ravnomerno rasporedite na pripremljeni pleh. Kore pecite na 200 C stepeni oko 15-20 minuta. Postupak je isti za ostale kore - ispecite ukupno četiri kore.

Fil od čokolade: Umutite 24 žumanca sa 20 kašika šećera, dodajte kakao, puding od čokolade, malo mleka, špatulom promešajte i izjednačite masu. Preostalo mleko stavite u šerpu na šporet da provri. U provrelo mleko sipajte umućenu masu od žumanaca, kuvajte i neprekidno mešajte varjačom dok se ne zgusne. Zatim izlomite čokoladu na komadiće, dodajte u vrelu masu, mešajte varjačom sve dok se čokolada ne otopi i sjedini sa masom. Fil sklonite sa vatre da se ohladi, pokrijte ga providnom folijom da se ne stvori korica. U ohlađeni fil dodajte omekšali margarin ili maslac, umutite mikserom i sjedinite masu.

Fil od maline: Posudu sa malinama, šećerom i 200 ml vode stavite da proključa. U manju posudu sipati 200 ml vode i 2 kesice želatina. Ostavite da nabubri. Puding od malina rastvorite u preostalih 200 ml vode. Nabubreli želatin dodajte u vrele maline, mešajte varjačom. Kada se želatin otopi dodajte razmućeni puding od maline sa vodom. Kuvajte i mešajte varjačom nekoliko minuta da se fil zgusne. Fil od maline ostavite da se ohladi, ali da ne potpuno hladan. Fil bi trebao da bude mlak kada se premazuje torta.

Finalni postupak: Čokoladni fil podelite u činije na tri jednaka dela. Fil od maline podelite u činije na tri jednaka dela. Koru složite na tacnu, premažite jednim delom fila od čokolade, preko premažite fil od maline, zatim opet kora-fil od čokolade-fil od maline- kora-fil od čokolade-fil od maline. Na kraju složite četvrtu koru, malo fila čokoladnog ostavite i premažite celu tortu.

Za glazuru od čokolade na pari istopite čokoladu sa uljem. Promešajte i sjedinite u finu glatku masu. Glazuru prelijte preko cele torte. Tortu ostavite na hladnom da se ohladi i stegne.

Tortu možete ukrasiti šlagom i mrvicama čokolade, kao i svežim malinama ili kandiranim višnjama.

Prijatno!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs