Potrebni sastojci:
· 200 grama testenine po želji
· 1 paradajz narezan na kockice
· 1 konzerva pelata
· 1 crni luk
· 3 čena belog luka
· so i biber po ukusu
· nekoliko listova svežeg bosiljka
· 2 kašike maslinovog ulja
· 100-200g čedar sira (ili nekog drugog) za rendanje po vrhu
Način pripreme:
Plavi patlidžan dobro operite i obrišite, a potom ga isecite na tanke kolutiće. Nakon toga ga stavite u neku činiju sa cediljkom i posolite ga. Nakon 20 minuta primetićete da se na kriščicama pojavila voda. Patlidžan stavite u krpu i malo ga posušite, potom ga stavite u zagrejan tiganj i pržite oko minut sa jedne pa minut sa druge strane. Kada dobije zlatnu boju izvadite ga na salvetu kako bi se ocedio od ulja.
Potom u istom tiganju (dubokom) propržite crni i beli luk, dodajte paradajz i na kraju pelat. Sve zajedno začinite i sačekajte da se prodinsta oko 15ak minuta. Kada sos bude gotov u njega sipajte patlidžan i prethodno skuvanu i oceđenu testeninu po izboru. Sve zajedno ostavite na vatri još minut i potom skinite sa šporeta.
Servirajte toplo i na vrh narendajte sir po želji. Ne zaboravite i nekoliko listića svežeg bosiljka za još bolji ukus!