Inspirisan srpskom kuhinjom Džejmi Oliver odlučio je da kreira jednostavan recept koristeći dva omiljena srpska brenda: ćevape i ajvar.
Na svom blogu, Džejmi je rekao da su Srbi jedan od retkih naroda koji i dalje poštuju tradiciju od tri obroka dnevno. Takođe je rekao da je ključna tačka srpske kuhinje meso (svinjetina, govedina, piletina, teletina…).
Džejmijev recept za ćevape sa ajvarom
Sastojci:
- 750 g mlevenog goveđeg mesa
- 400 g mlevenog svinjskog mesa
- 1 glavica belog luka, plus 4 čena crnog
- 2 kafene kašičice sode bikarbone
- 1 kafena kašičica mlevene paprike
- 1 jaje
- 150 ml kisele vode
- Maslinovo ulje
- 6 crvenih paprika
- 2 patlidžana
- Peršun
- 2 limuna
- Ekstra devičansko maslinovo ulje
- 1 crni luk
- 6 tortilja
- Ljute papričice (po izboru)
- Kisela pavlaka
Priprema: Oljuštite, izdrobite 4 čena belog luka i stavite u veliku činiju. Dodajte sve mleveno meso i pomešajte. Ubacite malo sode bikarbone i mlevene paprike, i začinite po ukusu.
Ubacite jaje i rukama gnječite smesu. Dodajte koliko je god potrebno kisele vode kako bi smesa postala glatka.
Podelite meso u 10 do 12 komada u obliku ćevapa, otprilike 10 cm dugačkih i 2 cm širokih. Stavite ih u nauljenu tepsiju, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider.
Za ajvar, ugrejte rernu na 230ºC. U novu tepsiju stavite cele paprike, patlidžane i neoljušteni crni luk, i pecite u rerni 30 do 40 minuta, sve dok kora povrća malo ne pocrni.
Kada se paprike i patlidžani zapeku, stavite ih u činiju, pokrijte plastičnom folijom i ostavite jedno 20 minuta. Kada se malo ohlade, oljuštite im kore i odstranite stabljike, i iseckajte povrće.
Somborska torta: Tradicionalna poslastica s kojom nema greške! (RECEPT)
Iscedite 6 prepečenih čenova belog luka i dodajte tečnost povrću. Dodajte i peršun, a onda sve iseckajte zajedno. Nakon što iseckate sve povrće, začinite sa malo soli i bibera, iscedite 1 limun i dodajte dosta ulja. Odložite posudu.
Potom sitno iseckajte preostali peršun i sipajte ga u činiju. Oljuštite, sitno iseckajte crni luk i dodajte ga u činiju, i nakon toga u nju iscedite drugi limun. Promešajte sve i odložite posudu.
Neposredno pre nego što planirate da poslužite jelo, podgrejte tortilje i stavite tiganj na vatru. Kada se tiganj ugreje, pecite ćevape jedno 10 do 12 minuta dok se ne ispeku.
Za serviranje premažite ajvar preko tortilja, stavite na njih par ćevapa i po jednu ljutu papričicu. Sa strane stavite po kašiku pavlake i preostale kolutiće luka kao dekoraciju.