Sastojci za biskvit:
- 3 žutanca
- 5 kašika šećera
- 5 belanca
- 3 kašike brašna
- 1 kašika griza
- 4 kašike mlevenih oraha
- 1 omot praška za pecivo
- prstohvat soli
Sastojci za nadev od jaja:
- 4 žumanca
- 4 kašike šećera
- 4 kašike gustina
- 2 dl mleka
Komšijski kolač: Poslastica koja ne sme da se odbije! (RECEPT)
Sastojci za nadev od ananasa:
- 2 dl vode
- 2 dl soka od ananasa (iz konzerve)
- 4 kašike šećera
- 4 kašike gustina (skrobnog brašna)
- 2 dl slatke biljne pavlake
- 6 koluta ananasa
Sastojci za ukras:
- 2 banane
- 2 dl slatke pavlake (biljnog)
- 2 koluta ananasa
Priprema biskvita:
- Umutite čvrsti sneg od belanaca sa prstohvatom soli.
- Žumance i šećer mikserom mešajte dok krema ne postane bela.
- Sameljite orahe.
- U smesu od jaja postepeno dodajijte brašno, griz, mlevene orahe, a onda umešajte lagano sneg.
- Na kraju umešajte prašak za pecivo, te upalite rernu na 180 Celzijusa.
- Na pak papiru iscrtajte krug po modelu kalupa za tortu, pa ga iseckajte.
- Napravite još jedan.
- U kalup stavite papir i ulijte 1/2 smese pa je pecite oko 20 minuta.
- Proverite čačkalicom je li pečeno.
- Oslobodite kalup prstena, pa prenesite testo na papiru na rešetku, neka se hladi.
- Postupak ponovite sa drugim delom testa.
- Ohlađene biskvite sklonite s pak papira i svaki presecite oštrim nožem na pola.
- Dobićete ukupno 4 kore.
Priprema žutog nadeva:
- Penasto mešajte mikserom žumanca i šećer dok smesa ne pobeli.
- Gustin razmočite u malo hladnog mleka, a ostalo mleko nek provri.
- Dodajte smesu od jaja i gustin, pa mešajte dok se krema ne zgusne i postane sjajna.
- Ohladite tortu.
Najukusnija torta od oraha na svetu: Ovaj recept se prenosi s kolena na koleno!