Moja svekrva odavno se preselila u Grčku i od kada sam upoznala svog muža pre tačno 20 godina, uživam u njenim egzotičnim jelima.
Godinama je molim za recept za njene mekike punjene kiselim kupusom, i konačno je pristala da ga podeli sa mnom, a ja ga sada delim sa vama!
Sastojci: 800 g brašna, 420 ml vode, 12 g kvasca, pola kašičice soli.
Za nadev: 500 g kiselog kupusa, glavica crnog luka, malo peršuna, malo bibera po želji.
Priprema: Kvasac rastvorite u malo vode i ostavite da naraste. U vangli izmešajte brašno i vodu, pa dodajte nadošli kvasac i so. Ostavite da testo raste, a u međuvremenu iseckajte crni luk i kupus, pa ih kratko propržite na ulju. Dodajte peršun i biber, pa lagano dinstajte još nekoliko minuta.
Kad testo fino naraste, premesite pa kidajte loptice i razvijajte ih između dlanova. Prstima ili kašikom uzimajte malo nadeva, stavite na testo pa preklopite i spojite ivice.
Stavite ulje da se greje i istovremeno spuštajte mekike da se kratko prže sa obe strane, dok istovremeno pripremate sledeće.
Uživajte u odličnom ukusu domaćih punjenih mekika i neverovatnom mirisu koji će se raširiti kroz celu kuću!