Sastojci: 1 šolja soka od višanja, 1 kg višanja bez koštica, 1 kašika ekstrakta vanile, korica 1 limuna, 3 kašike limunovog soka, 1 šolja šećera, 1/4 šolje kukuruznog sirupa, 2 kašike putera.
Priprema: Prvo se pravi sirup - sok od višanja sipajte u manju šerpu i lagano zagrevajte na srednjoj temperaturi. Kad vrlo malo provri, smanjite temperaturu i ostavite da lagano krčka 12-15 minuta, dok se količina sok ane smanji. Dobro pazite da ne izgori.
U vangli pomešajte očišćene i prepolovljene višnje, vanilu, limunov sok i koru, šećer, kukuruzni sirup o prohlađen sirup od višanja. Dodajte i izrendani puter, pa lepo jedinite varjačom, a ako volite kremastije, umutite fil mikserom.
Ovaj fil je odličan za slatke pite, kiflice, rolnice, američku pitu, a može da posluži i kao preliv za čizkejk. Njime možete puniti mafine (po kašičicu stavite u živo testo raspoređeno u kalupe) ali i filovati klasični patišpanj kolač. Odličan je i kao namaz za hleb.
Ukus je tako osvežavajući da ćete se nakon prvog pravljenja uvek iznova vraćati univerzalnom voćnom kremu!