Sladoled je jedna od omiljenih poslastica u toku leta, ali zbog intolerancije na laktozu mnogi ne mogu da ga jedu. Dobra vest je da postoje dovoljno dobre zamene u kojima možete da uživate bez brige.
Banana mus
- 4 zrele banane
- 1 šoljica kokosovih listića
- 1 šoljica muslija
- 1 šoljica iseckanih indijskih oraha
- 350 grama čokoladnih mrvica
Priprema:
Banane presecite na 16 komada i svaki režanj stavite na jedan štapić za sladoled.
Stavitete ih u posudu za pečenje i ostavite u zamrzivaču najmanje 4 sata.
Rastopite čokoladne mrvice na srednjoj jačini uz često mešanje, a ona ih prelijte šoljicu.
Jednu po jednu bananu umočite u čokoladu, pa ih pospite kokosom, muslijem ili indijskim orasima.
Lagano pritisni kako bi dodaci bolje prianjali.
Vratite banane nazad u posudu za pečenje i ponovno stavite na zamrzavanje najmanje 1 sat.
Višnje i čokolada u kombinaciji: Sladoled gotov za 5 minuta! (RECEPT)
Veganske banana čokoladice
Sastojci:
Kora:
- 2/3 šoljice pečenih slanih indijskih oraščića
- 1/2 šoljice usitnjenih urmi
- 1 šoljice vode
Krem:
- 2 velike banane izrezane u kolutiće i smrznute preko noći
- 1 čaša smrznutih borovnica
- 1 i po šolja krema od kokosa
- 2 kašičica meda
- 1 i po čaša smrznutih jagoda
Brzinske i najmekše kiflice: Miris i ukus koji će vas očarati! (RECEPT)
Priprema:
U blenderu sameljite indijske orahe, a zatim dodajte urme i nastavite sa blendanjem.
Zatim dodaj vodu i miksajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Kora bi trebala da bude lepljiva.
U posudu 20 puta 20 stavite papir za pečenje i na njega ravnomerno rasporedite koru, pa zatim stavite u zamrzivač.
Jednu bananu i borovnice stavi u blender i usitnite ih, pa onda tu mešavinu borovnica i banane prelijte preko kore i stavite u zamrzivač da se stvrdne. Kokosov krem i med stavi u veliku činiju i mešajte mikserom dok ne dobijete ujednačenu smesu bez grudvica.
Kokosov krem prelijte preko sloja borovnica i banana pa ostavite da se ohladi dok ne postane čvrsta na dodir, oko 15-20 minuta.
Kad sloj kokosa očvrsne, drugu bananu i jagode stavite u blender pa izmešajte dok se ne ujednači.
Sloj jagode i banane rasporedi po sloju kokosa. Pokrijte i ostavite u zamrzivaču najmanje 4 sata.