Sastojci za testo:
- 1 kg krompira
- 60 grama maslaca
- 2 jaja
- 150 grama griza
- 400 grama oštrog brašna
- so
Sastojci za nadev:
- 700 grama šljiva ili 25 komada
- 100 grama šećera
Sastojci za posipanje:
- 200 grama hlebnih mrvica
- 100 grama šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 grama maslaca
Knedle sa šljivama bez krompira: Tradicionalna poslastica po sasvim novom receptu!
Priprema:
- Ogulite krompir, operite, iseckajte na veće komade i kuvajte u slanoj vodi kao pire krompir.
- Kada se krompir skuva, ocedite ga i gnječilicom za krompir napravite pire.
- U vrući pire krompir dodajte maslac, dobro izmešajte i ostavite da se ohladi.
- Pripremite smesu za posipanje knedla tako što ćete u plićoj posudi rastopiti maslac.
- Dodajte hlebne mrvice i zagrevavajte uz stalno mešanje dok mrvice ne dobiju zlatnožutu boju.
- Malo ohladite i u smesu dodajte šećer i vanilin šećer, dobro promešajte i ostavite sa strane.
- U ohlađeni pire krompir dodajte jaja, griz, so i polovinu predviđenog brašna za testo.
- Sve zajedno lagano promešajte, najpre u posudi, a zatim u pobrašnjenoj radnoj površini uz stalno dodavanje brašna dok ne dobijete mekano testo.
- Šljive operite i očistite od koštica.
- Pobrašnjenim rukama otkinute komadić testa veličine oraha i malo ga razvucite na dlanu.
- Na testo stavite očišćenu šljivu koju ste prethodno s spoljašnje strane uvaljali u brašno, a u sredinu šljive stavili malu kašičicu šećera.
- Preko šljive prevucite testo i oblikujte malu lopticu.
- Napravljene loptice stavljajte na nabrašnjenu površinu.
- U posudu u kojoj ćete kuvati knedle nalijte vode, dodajte malo soli i pustite da proključa.
- Napravljene loptice sa šljivama spuštajte u ključalu slanu vodu da se kuva. Vodite računa da u posudi ne bude previše vode jer će nivo vode narasti kada stavite knedle u vodu.
- Kada ih spustite u ključalu vodu dobro je pomerite malo kašičicom da se ne zalepe za dno posude.
- Kada voda nakon spuštanja knedli proključa, smanjite temperaturu da knedle lagano kuvaju.
- Nakon nekoliko minuta knedle bi trebalo da isplivaju na površinu vode, te nastavite da ih kuvate još 5 minuta.
- Kuvane knedle izvadite iz ključale vode i spustite u posudu s hlebnim mrvicama koje ste prethodno ugrejali na maslacu.
- Po želji ih možete potpuno uvaljati u pripremljenu smesu za posipanje ili samo posuti po vrhu knedli.
Knedle sa kajsijama: Neverovatno sočne, pravićete ih stalno! (RECEPT)