Sastojci: 1 šolja (od 240 ml) svežeg toplog mleka, 1 šolja tople vode, 1 šolja ulja, 2 kašike šećera, pola kašike soli, 1 suvi kvasac (7 g), 6 šolja brašna, 1 žumance za premazivanje, susam za pospanje.
Priprema: U vodi rastvorite kvasac i 1 supenu kašiku šećera. Pokrijte krpom i ostavite sa strane na 10-15 minuta. Ako je kvasac suv, odmah sipajte u brašno. U jednu posudu stavite 3 šolje prethodno prosejanog brašna. Napravite udubljenje i u sredinu sipajte smesu sa kvascem, mlekom i uljem.
Sipajte šećer i so. Promešajte kašikom. Mesite dok testo ne postane meko i elastično. Postepeno dodajte preostalo brašno. Testo podelite na 2 dela. I jedan i drugi deo razvucite u tanak pravougaonik. Nožem isecite jednake oštre pravougaonike u osnovi 5 cm.
Uvijte u oblik kiflice, počnite od osnove. U pleh (28-30 cm) obložen papirom za pečenje ili namazan, poređajte kiflice. Pogaču pokrijte i ostaivte da odstoji 30-40 minuta na toplom. Namažite žumancem, umućenim sa svežim mlekom.
Pecite na 180 stepeni na donjem grejaču sa ventilatorom. Na sredini pečenja uključite i gornji grejač. Pecite dok ne dobije lepu zlatnu boju.
Uživajte u neverovatno ukusnom domaćem hlebu mekom kao pamuk!