savet roditeljima

Pedijatar upozorava roditelje: U ovim slučajevima morate dete odmah odvesti u hitnu pomoć!

Lekar savetuje roditelje kada treba da se obrate hitnoj službi kada se dete razboli

Vaše dete & vi
19:11h Autor:
Pedijatar upozorava roditelje: U ovim slučajevima morate dete odmah odvesti u hitnu pomoć!
Foto: Shutterstock

Lekar nikada ne može dati detaljno upustvo kada otići s detetom na hitni prijem, jer ne može predvideti sve situacije i kako će neko razumeti njegov dolazak.

"Neki roditelji se odlično nose sa spuštanjem temperature, a neki nemaju pojma kako to učiniti. Lekaru treba ići kada roditelji vide da se događa nešto loše što se ne može kontrolisati", kaže pedijatar prim. dr. Darko Ričer.

On kaže da lekaru treba dati jasnu i što konkretniju informaciju šta se s detetom dešava. Naime, ako roditelj detaljno objasni koliko dugo dete ima temperaturu koju ne može skinuti i da ga pritom probada u grudima, lekaru je to odličan znak za dijagnozu i stvaranje kompletne kliničke slike stanja deteta.

Ovaj pedijatar kaže da mnogo roditelja više ne zna treba li ida ide na hitnu, što predstavlja jednu stranu problema. Druga su sami roditelji koji vode dete na hitnu već nakon prvog kijanja, ili iz manipulativnih razloga, želeći da na hitnoj obave nešto što bi inače morali čekati.

"Nisam radio statistike koliko je takvih koji dolaze iz manipulativnih razloga, ali usudio bih se da kažem da ih je čak 30 posto", kaže prim.dr. Ričter dodajući da je bitno dovesti dete na hitnu u pravom trenutku.

"Dođe li se prerano, naime, lekar nema načina da uoči pravo stanje stvari. Na primer, upalu pluća je vrlo teško uočiti bez rendgenskog snimka. Ali ako dete dođe na hitnu na samom početku bolesti, kada su simptomi vrlo slabi, niti jedan lekar ga neće odmah slati na RTG i zračiti bez razloga.

Doktor Nestorović: Što je dete slinavije sada, biće zdravije kad poraste! Imunitet se mora trenirati!

foto: Shutterstock

Zato su roditelji ti, smatra on, koji igraju ključnu ulogu u praćenju stanja svog deteta i koji treba da ga odvedu doktoru u pravom trenutku.

Roditelji, naime, spontano prepoznaju kada nešto ne valja, i ako reaguju u pravom trenutku, te ako ujedno lekaru pruže detaljne informacije o stanju deteta, ne bi trebalo biti nikakvih neželjenih ishoda.

Dr. Gordana Antić, kaže da su akutna stanja poput visoke temperature, kašlja, mučnine, povraćanja, dijareje, bolova u stomaku, bolova u leđima ili osipa, razlozi da se roditelji s decom jave na hitnu ako se sve događa u vreme kada ne radi njihov izabrani lekar ili pedijatar.

Prema njenim rečima dete treba voditi u hitnu u sledećim slučajevima:

  • Naglo nastale poteškoće u disanju
  • Gušenje stranim telom
  • Zastoj rada srca i disanja
  • Gubitak svesti
  • Iznenadna bol u leđima
  • Grčevi (konvulzije)
  • Otežan govor
  • Slabost ili oduzetost dela tela
  • Iskrivljenost lica
  • Povrede nastale u prometnim nesrećama i ostale iznenadne povrede (pad s visine)
  • Neubičajeno krvarenje
  • Udar struje i groma
  • Toplotni udar
  • Utapanje
  • Trovanje lekovima

Najgori poklon za dete: Pedijatri upozoravaju - bukvalno ih ometate u razvoju!

foto: Shutterstock

Kad na hitnu?

Kad roditelji vide da se događa nešto loše na što ne mogu uticati metodama koje su im dostupne kod kuće. Temperatura, dijareja, povraćanje izvan kontrole i dete koje menja opšte stanje i ponašanje razlozi su da roditelji dete odvedu lekaru.

Rad srca, disanje: Ako roditelji primete bilo kakav poremećaj u radu srca deteta, treba ići na hitnu. Pritisak većina neće meriti kod kuće , ali tu su drugi parametri koji pokazuju da nešto nije u redu, poput problema s disanjem. Lekarima treba opisati kad su to primetili i kako je sve izgledalo.

Opšte stanje: Ako je dete kilavo, bez pokreta i neraspoloženo, to može značiti da se u pozadini događa nešto ozbiljnije, poput prethodno navedenih problema s radom srca ili disanjem. Lekaru treba dati detaljnu informaciju kad je sve krenulo.

Ovaj čaj provereno snižava temperaturu kod dece: Brzo i bez lekova! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Temperatura: Treba je redovno meriti, a ići na hitnu ako se uz razne mere ne može sniziti ni nakon dužeg vremena. Lekarima na hitnoj treba dati detaljne informacije kolika je temperatura bila proteklih sati ili dana te kako su je roditelji pokušavali skinuti.

Dete menja boju? Počne li se detetu menjati boja kože, lica ili usana, što hitnije treba otići lekaru. To je znak da se pojavio poremećaj cirkulacije i roditelji u takvim slučajevima trebaju osigurati detetu pomoć. I ovde treba obavestiti lekara kad su primetili simptom.

Konfuznost, pospanost: Znak je koji alarmira na opasnost, odnosno upućuje na to da je došlo do poremećaja svesti. Bez mnogo razmišljanja dete treba odvesti do najbliže hitne službe. Objasniti lekaru koliko to stanje traje i koji su drugi zabrinjavajući simptomi prisutni.

Doktor Nestorović: Antibiotik ništa ne leči, uzmite beli luk, propolis i origano!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs