Neverovatna genetika

Karakteristike koje nasleđujemo samo od oca: Evo zašto na svetu ne postoje glupe žene!

Kako biste predvideli mentalne sposobnosti svog sina, pogledajte oca svoje izabranice, ukoliko je veoma pametan i vaš sin će biti takav

Vaše dete & vi
Autor:
Karakteristike koje nasleđujemo samo od oca: Evo zašto na svetu ne postoje glupe žene!
Foto: Shutterstock

Genetika je najmisterioznija i najinteresantnija nauka. Naravno, deca nasleđuju gene oba roditelja, ali ako otac ima dominantne osobine, velika je verovatnoća da će ih imati i dete. Ispostavilo se da genetika ne utiče samo na boju očiju i oblik tela, već i na spremnost na rizik, ali i način na koji spavamo!

Moćna genetika: Šta zdravlje vaše majke otkriva o vama!

foto: Profimedia

Genetske karakteristike koje nasleđujemo od oca:

Bolesti srca: Jedno istraživanje je potvrdilo da su muškarci nosioci određene vrste hromozoma i imaju skoro 50% veću šansu da obole od srčanih bolesti. U određenim uslovima, ova karakteristika se prenosi na sina.

Mentalna oboljenja: Od mentalnih bolesti koje muškarci prenose na decu posebno se izdvajaju šizofrenija, poremećaj pažnje i hiperaktivnost. Što je otac stariji, to je veća verovatnoća jer se DNK menja tokom godina za razliku od žena koje su rođene sa određenim brojem jajnih ćelija koje se ne menjaju tokom života.

Krivi zubi: Muški geni zaduženi za zube i oblik vilice, jer su kod muškaraca jače izraženi. Dete od oca nasleđuje krive zube, ali i slabu gleđ.

Problemi sa plodnošću: Naučnici tvrda da slab kvalitet sperme može da bude genetski problem. Ako je dete začeto vantelesnom oplodnjom velika je verovatnoća da će kasnije imati problema sa plodnošću.

Pol: Muški geni određuju pol deteta. Može se čak i napraviti pretpostavka ako se prouči očevo porodično stablo. Ako sperma nosi hromozom X i u telu se poveže sa majčnim X hromozomom rodiće se devojčica. Ukoliko sperma sadrži hromozom Y rodiće se muško dete.

Boja očiju: Budući da su muški geni dominantniji od ženskih, verovatnije je da će oblik lica, kao i boja očiju biti nasleđeni od oca.

Visina: Visina deteta takođe zavisi od oca, visoki muškarci imaće visoku decu.

10 bolesti koje nasleđujemo od majke: Tu mi ništa ne možemo!

foto: Shutterstock

Kako se prenosi inteligencija?

Intelekt se ne prenosi sa oca na sina. Dakle, ukoliko je otac genije njegov sin neće naslediti 100% njegovih gena. Mentalna zaostalost se takođe ne prenosi sa oca na sina.

Inteligencija sa oca može da se prenese samo na ćerku, i to samo polovina.

Sin može da nasledi inteligenciju od majke, koju je ona zapravo nasledila od svoga oca.

Ćerke od genija će biti tačno upola pametne koliko i njihov otac, ali njihovi sinovi će zato biti geniji kao deda. Ali, ukoliko otac nije toliko pametan ćerka će biti tačno upola glupa kao otac.

Stoga, jako retko može da se pronađe žena koja je apsolutni genije, ali isto tako ne postoji žena koja je 100% glupa. Dok sa druge strane, postoji mnoštvo muškaraca genija, ali isto toliko potpuno glupih muškaraca.

5 stvari koje deca nasleđuju direktno od majke: Očevi nemaju nikakav uticaj na ovo!

foto: Profimedia

Zaključak za muškarce:

Kako biste predvideli mentalne sposobnosti svog sina, pogledajte oca svoje izabranice, ukoliko je veoma pametan i vaš sin će biti takav.

Vaša ćerka je naslediti polovinu vašeg intelekta te će po inteligenciji biti bliža vama. Njen sin će naslediti svu vašu pamet. Ukoliko želite "pametnu lozu" nadajte se da ćete dobiti devojčicu.

Vaša inteligencija je nasleđena od majke, odnosno od vašeg dede po majci.

Zaključak za žene:

Um vašeg sina je kopija uma vašeg oca, te nije baš pametno da mu govorite da je "glup kao otac".

Vaša ćerka će se po pitanju obrazovanja ponašati kao i vi, ali će imati mentalni sklop kao njen otac. Njeni sinovi će biti mentalne kopije vaših muževa.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs