Jednostavno

Trik za pranje staklenih flaša: Čiste bez muke!

Sa ovim trikom prazne flaše od likera, vina i voćnih sokova opraće se bez muke

Enterijer 15.01.2019. - 10:22h Autor: lifepressmagazin.com
Foto: Shutterstock

Već ste popili sve one voćne sokove koje ste pripremali za zimnicu? Trebate očistiti staklene flaše koje su se nagomilale? Donosimo par saveta koji vam mogu olakšati čišćenje.

 

Staklene flaše često je vrlo mučno očistiti. Čini nam se da se “otimaju” upornom ribanju. Imamo muka ne samo sa unutrašnjim flekicama i ostacima soka, već i sa nalepnicama.

 

Evo jednog od najdelotvornijih načina čišćenja. Najviše zasluga za čiste flaše imaju pirinač i pesak.

 

Trebaće vam: 1 kašika nekuvanog pirinča po flaši, deterdžent za suđe, voda, levak i čist pesak.

 

Napravite domaće sredstvo za pranje sudova i sanitarija: Jeftini sastojci bez štetnih hemikalija!

 

U grubo operite flaše pod mlazom vode. U flaši ostavite malo vode u dnu. Dodajte malo deterdženta (tek pola kašičice, da ne bi bilo previše pene). Ubacite i 1 kašiku pirinča (može i zrnca kafe), začepite flašu i mućkajte neko vreme brzo. Isperite sa mešavinom jednakih delova vode i sirćeta. Ako je ostalo još mrljica, uz pomoć levka uspite malo čistog peska u svaku flašu. Uz pomoć uske četkice za pranje trljajte pesak unutar flaše. Operite i dobro isperite flaše.

 

Ako su i dalje "borbene" i ostalo je još mrljica, u flaše spajte četvrtinu šolje sirćeta i par kašičica sode bikarbone. Ne zatvarajte ih, pojaviće se pena. Ostavite preko noći i operite sledeći dan sledeći navedene opcije čišćenja. (Umesto sirćeta možete koristiti i sveže ceđen limunov sok).

 

Štede vodu, struju ali i garderobu: Ovo su saveti za pravilno pranje odeće!

 

So i deterdžent


Za svaku flašu vam je potrebno oko 2 kašike grube morske soli (što krupnija to bolje). Sipajte je u flašu, dodajte malo deterdženta za suđe i toplu vodu. Začepite i dobro prodrmajte nekoliko puta. Posle samo isperite. Ponavljajte par puta za teže mrlje.

 

Nalepnice

 

Ako su vam flaše pune nalepnica i ostataka lepka probajte ih očistiti na ovaj način. Napunite veliku posudu vrućom vodom (ali ne i prevrelom). Napunite i flaše vrućom vodom. U posudu sipajte 1/2 šolje sode bikarbone, 2 kašike deterdženta za suđe. Ubacite flaše sa vodom i sipajte 2 šolje sirćeta. Sirće i soda će reagovati i pojaviće se pena, a nalepnice će lako skliznuti sa flaša.

 

Pogrešno smo koristili sunđer za pranje suđa: Isecite ga ovako i očistite celu kuću! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs