Roditeljstvo

Usvajenje deteta: Da li ste spremni?

Želite da usvojite dete, ali pre nego što se odlučite na ovaj plemeniti korak morate da budete 100 odsto sigurni da imate podršku okoline
Vaše dete & vi 17.01.2014. - 14:41h Autor: Super žena
Foto: Shutterstock

Usvajanje deteta je svakako jedan od najplemenitijih gestova, ali i jedan od najodgovornijih. Ukoliko odlučite da usvojite dete, pogledajte šta bi trebalo da znate.

 

Podrška porodice

 

Niste važni samo vi i vaš partner. Važno je i da se ostatak porodice slaže sa vašom odlukom, jer će oni biti rodbina toj bebi. Ukoliko postoji bilo kakva vrsta sukoba između vas i ostalih članova prodice, to će direktno da utiče na dete i njegovo odrastanje. Tek kada vas svi (vama važni) članovi porodice podrže onda se odvažite na ovaj korak.

 

Da li ste o svemu razmislili?

 

Kada se odlučite na ovakav korak morate biti 100 posto sigurni u svoju odluku! Odluku ne smete donositi u trenucima psihičke labilnosti ili emotivnog rastrojstva. Tek onda kada ste sigurni da možete da prihvatite tu dozu odgovornosti, davanja ljubavi i potrebnog strpljenja uradite to.

 

Morate da znate poreklo deteta

 

Uzmite u obzir da morate znati više o detetu koje usvajate, posebno o njegovoj medicinskoj istoriji ili bilo kakvim potencijalnim emotivnim ili psihološkim problemima. Ako sve ovo shvatite kasnije to može uticati na vezu između vas i vašeg deteta. Najgore bi bilo da kroz par godina zažalite zbog svoje odluke, što bi tek užasno uticalo na dete.

 

Spremite se da budete pravi roditelj

 

Pre usvajanja morate znati da se roditeljstvo u slučaju usvojenog i biološkog deteta razlikuje. Morate zaista da imate autoritet biološkog roditelja kako bi vas dete ozbiljno shvatilo, a za to je potrebna određena doza samopuzdanja. Takođe, morate razmotriti i kako ćete saopštiti detetu da je usvojeno i izboriti s njegovom reakcijom.

 

Konsultujte advokata

 

Već pri usvajanju deteta konsultujte se sa advokatom kako biste zajedno proučili sve papire i maksimalno se zakonski zaštitili. Ipak, imajte na umu da se u svakom trenutku mogu pojaviti biološki roditelji koji bi na neki način želeli da budu u vezi sa detetom.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...