Vreme je za cveće

Orhideja - simbol ljubavi i lepote: Oplemenite svoj dom

Izaberite pravu orhideju za vaš dom, naučite kako da je presadite i održavate u zdravom stanju kako bi mogla dugo da ulepšava vaš enterijer
Enterijer
14:36h Autor:
Orhideja - simbol ljubavi i lepote: Oplemenite svoj dom
Foto: Fonet

Оrhidеје su još od davnina predstavljale simbоl ljubаvi i lеpоtе. U mnоgim prilikаmа, оd vеnčаnjа dо kоnfеrеnciја, cvetni aranžmani sačinjeni od оrhidеја su najčešće bili jedini ukrаsni aranžmani na stolovima. Postoji prеkо 750 rоdоvа оrhidеја i prеkо 30.000 hibridа i svake godine ih je sve više.

Prоnаđitе prаvu оrhidејu zа vаš dоm

Izаbеritе оrhidејu nа оsnоvu uslоvа u vаšеm dоmu. Оvo je jako bitno, јеr svаkа vrstа оrhidеја imа rаzličitе prohteve, u zаvisnоsti od područja sa kog je potekla. Uvеk prоčitајtе еtikеtu prаtеći uputstvа dа bistе sе uvеrili da je biljkа pоgоdnа zа vаš dоm.

Dobro svetlo - loše svetlo

Osvetljenje je ključni faktor za razvoj zdravih orhideja. Direktna sunčeva svetlost može da "spali" biljku, dok isuviše slabo osetljenje može da uspori ili, čak, da potpuno zaustavi cvetanje. Idealno mesto za orhideje je pored prozora, iza zavese ili roletne. Boja listova je dobar pokazatelj količine svetlosti koju biljka dobija. Zdrava orhideja bi trebalo da ima svetlo zelene, zdrave listove. Tamno lišće ukazuje da biljka dobija nedovoljno svetlosti, a žućkasti da ga ima previše. Najbolji način da ocenite da li je biljka izložena jakoj svetlosti je da joj dodirnete listove. Ukoliko osetite da su značajno topliji od okolnog vazduha, sklonite biljku na mesto sa manjim osvetljenjem.

Orhideje kojima odgovara slaba svetlost (severna ili istočna strana) su Paphiopedilum, Phalaenopsis i Oncidium. Vrstama kao što su Cattleya, Dendrobium i Vanda prija topla prostorija sa jakim svetlom.

U periodu od maja do septembra obratite pažnju na biljke koje se nalaze na južnoj strani stana ili kuće. Usled velikih temperatura i jake sunčeve svetlosti može da dođe do "spaljivanja" tako da ne bi bilo naodmet da biljku malo udaljite od prozora, čisto da smanjite intenzitet svetlosti.

Održavanje orhideja

Orhideje su tropska deca i traže visoku vlažnost vazduha. Zbog toga listove redovno orošavajte prokuvanom vodom. Trudite se da uvek budu na istom mestu u prostoriji, jer orhideja ne trpi promene.

Kada je reč o presađivanju - postupak nije previše komplikovan. Prvo novu saksiju napunite specijalnim granulatom, zatim orhideju izvadite iz stare saksije i lagano rastresite supstrat oko nje, pa je prenesite u novu saksiju protresajući je kako bi se novi granulat rasporedio oko korena.

Bitno je da saksija ne bude prevelika jer orhideja voli da joj je "tesno". Veća saksija može da podstakne razvoj korena i manje cvetanje, što nam nije cilj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs