Iz ugla psihloga

Kad majka suviše čuva dete: To nije ljubav, to je problem!

Ovaj model roditeljstva poguban je i za roditelje i za decu. Roditelji su non-stop u stanju zabrinutosti i opterećeni željom da od svega zaštite svoje dete

Vaše dete & vi
10:07h Autor:
Kad majka suviše čuva dete: To nije ljubav, to je problem!
Foto: Profimedia

Da li ste roditelj koji sa svojim detetom radi svaki domaći zadatak, umesto njega rešava probleme u školi i s prijateljima, kontrolište svaki njegov korak?

Ukoliko ste se prepoznali u ovom opisu, možda ste, a da niste ni svesni, i vi takozvani"helikopter roditelj".

Termin "helikopter roditelji" odnosi se na roditelje koji su sveprisutni, lete oko dece, ometaju im igru, brane ih od svih poželjnih i nepoželjnih frustracija i ne ostavljaju ih na miru.

Iako kažu da nisu za "helikopter" model vaspitanja, istraživanja pokazuju da je iz godine u godinu sve više roditelja koji svojoj deci, žargonski rečeno, ne daju da dišu.

Ovako je Manda video roditeljstvo, život i Srbiju: Nijedan sanduk nema džepove!

Kod nas je ista situacija, kaže psiholog Milica Grujić.

"Termin dolazi iz američke psihologije, ali obuhvata sve roditelje koji se previše angažuju, previše bdiju u odnosu na svoju decu”, objašnjava ona.

Ovaj model roditeljstva poguban je i za roditelje i za decu. Roditelji su non-stop u stanju zabrinutosti i opterećeni željom da od svega zaštite svoje dete.

"Ozbiljna istraživanja kažu da je ovaj stil roditeljstva poguban za decu zato što im time šaljemo poruku da nemamo poverenja u njih, da ne verujemo dovoljno da će oni sami učiniti nešto dobro pa se zbog toga uvek mora neko od roditelja umešati.

I s druge strane, nije dobro zato što se deca moraju naviknuti odmalena na određenu vrstu frustracija kao sastavni deo života", ističe Milica Grujić.

Ljubav roditelja prema detetu i njegovu brigu ne može razumeti onaj ko to nije osetio i doživeo. Međutim, stručnjaci kažu da postoji granica između brige i preterane brige.

Američki guru za roditeljstvo savetuje: Ovo radite i dete će vam biti odlično u školi! (VIDEO)

"Roditelj treba biti uključen u život svog deteta, treba biti zainteresovan za to što se detetu događa, a isto tako treba pripremiti i dete i sebe da je normalno da se događaju greške, da je normalno da postoji frustracija i da se ne može dobiti sve na gotovo. Kao u svemu u životu, najteže je naći ravnotežu, ali ona je potrebna za optimum između kontrole i helikopter roditeljstva i nečega što se zove angažovan i zdrav roditelj”, zaključuje Grujić.

Ukoliko niste sigurni gde je granica i kako naći ravnotežu, nemojte se ustručavati i potražiti pomoć pedagoga ili psihologa, kako biste svom detetu omogućili normalno odrastanje, razvoj i osamostaljivanje.

Psihoterapeut Zoran Milivojević: Evo ko je odgovoran za (ne)uspeh deteta u školi?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs