Neprežaljena legenda

Ovako je Manda video roditeljstvo, život i Srbiju: Nijedan sanduk nema džepove!

Iako se lako snalazio u komedijama, Mandi je u drami u kojoj živimo ipak bilo teško da se snađe
Vip priča
16:28h Autor:
Ovako je Manda video roditeljstvo, život i Srbiju: Nijedan sanduk nema džepove!
Foto: Kurir / Dragan Kadić

Jedan od najvoljenijih srpskih glumaca, Milorad Mandić Manda iznenada je preminuo od srčanog udara 15. juna 2016. godine, na pozorišnim daskama usred predstave.

Njegova smrt iznenadila je celu Srbiju, a mnogi i dalje ne mogu da veruju da legendarnog Mande više nema.

Da sećanje na Mandu nikad ne izbledi: 10 uloga po kojima ćemo ga pamtiti! (VIDEO)

U njegovu čast, prisećamo se stavova i mišljenja koje je dve godine pre smrti izneo na temu roditeljstva, novca i modernog života, kao i celokupnog stanja u Srbiji u intervjuu za Prva.rs.

Uvek nasmejani Manda je čak i kada je bio u problemima, sve okretao na šalu. Tako je i kada je postavljen na mesto direktora pozorišta Boško Buha, svoju novu "ulogu" nazvao još jednom grbom na svojim leđima.

"Govorim u odnosu na situaciju u kojoj sam zatekao pozorište i finansijski i funkcionalno i tako dalje. I šta ću sad? Sad ću isto što i do sad. Borba za dostojanstvo profesije, dostojanstvo publike koja treba da uđe u zdanje namenjeno pozorišnim dešavanjima, naročito kad je reč o najmlađoj publici. Na našem repertoaru ima divnih naslova, bajki, mi smo jedini ansambl pozorište za decu na Balkanu, a verujem i šire. Trudimo se, zaista, uprkos nemaštini i nedaćama da prvo održimo predstave u što boljem izdanju, mislim na vizuelni identitet i, s druge strane, da nastavimo našu misiju kad su najmlađi u pitanju, a to je borba za njihovu edukaciju, za poruke koje u njihovom odrastanju i te kako mnogo znače", otkrio je tada Manda.

Najbogatija pevačica na ivici propasti: Izjeda je opaka bolest, organi otkazuju, ostala bez dinara!

Foto: Kurir / Aleksandar Jovanović
Foto: Kurir / Aleksandar Jovanović

Budući da je bio otac četvoro dece, mnoge je zanimalo i kako Manda gleda na ulogu roditelja i koji su njegovi saveti za odgajanje dece u vreme ekspanzije nasilja, kada su deca zaokupljena modernim tehnologijama i "nemaju vremena" za učenje.

"U ovim brzim vremenima roditelji imaju sve manje prilike da se bave decom na način kako se to nekada radilo. Pa kad su i škole u pitanju, moram biti iskren, ni tu se ne posvećuje mnogo pažnje nekim razgovorima s decom na temu pozorišta, šta je to pozorište, kako se ponaša u pozorištu i tako dalje... Mi smo preuzeli tu obuku na sebe, pa ih dočekujemo domaćinski, pokušavajući ne samo da im se predstavimo kao njihovi drugari i prijatelji, nego i kao neko ko je aktivan učesnik u njihovom odrastanju i neko ko, kao njihov domaćin, ima zadatak da ih uputi u tajne i magije pozorišta."

Iako se lako snalazio u komedijama, Mandi je u drami u kojoj živimo ipak bilo teško da se snađe.

"U iščekivanju boljih vremena, možemo da se prisetimo starih i danas vrlo aktuelnih. Devedestih su nas pljačkali piramidalno. Sad nas opet pljačkaju, kao da će da nose na onaj svet", objasnio je glumac i dodao:

Zlatna francuska pravila vaspitanja: Zbog ovoga njihova deca izrastaju u prave, zrele ljude!

Foto: Fonet
Foto: Fonet

"Uloge tih konkretnih pojedinaca o kojima smo mi u filmu pričali na duhovit način, ali su ljudi vrlo jasno shvatili poruku, sad su u ovom vremenu preuzeli nekih ne znam ni ja koliko stotina ljudi. To su takvi jedni obećanti, prevaranti... I nije Srbija u problemu što neće da radi, nego zato što je sve pokradeno, sve je oteto, sve otuđeno, zaplenjeno, pronevereno... To je kao kada biste ušli u stan jednog dana, a nemate ni lavabo, ni slavinu, ni wc šolju, ni šporet, ni džezvu, ne može ni kafa da se skuva. I sad mi u jednom takvom ambijentu hoćemo nečim da se bavimo. Čime da se bavimo? Gde da se bavimo? Nije naš narod u problemu kriza je, nema para... Nije tačno, nije da nema para jer smo neradnici, nego što nas svi ojadiše".

Na komentar novinara Nije nam lako u sopstvenoj koži, ali humor nekad pomaže, Manda je iskreno odgovrio:

"Ja se služim onom starom narodnom: Šta će mu bre tol’ke pare, nijedan sanduk nema džepove. A ovi se ponašaju kao da sve to nose na onaj svet i tamo će da budu gazde i tamo će da budu tajkuni i ovi i oni... Srećan im put. "

Jelena Đoković, žena sa vizijom: Izjava zbog koje je Srbija još više voli! (VIDEO)

Foto: Kurir / Aleksandar Jovanović
Foto: Kurir / Aleksandar Jovanović

Legenadrni glumac je svaki slobodan trenutak koristio za zajedničke trenutke sa porodicom, a voleo je i da se posveti čitanju.

"Moje vreme čitanja knjiga i nekog opuštanja je leto, kad nemam nikakve obaveze, kad ovo, ne znam kako da nazovem ovaj mobilni telefon, isključim i nedostupan sam. Onda se rado povlačim u neki kutak, uživam u miru i tišini, u dečijim radostima, vriskama, cikama... Onda se bavim čitanjem... Razne su teme, razne su knjige, žanrovski to su i drama i dobar triler. Ja sam još u neku ruku dete, neću da odrastem, trudim se da zadržim pravo na maštu, pravo na uživanje... Pa onda u skladu sa tim, kad uzmem, primera radi Da Vinčijev kod, ja uzmem i Da Vinčija da čitam, upoređujem, gledam...

Volim te vrste misterija, uživam u tome. Tako me nose neke slike, maštanja i razmišljanja... Ne msilim da sam sklon teorijama zavere, nego sa uživanjem pratim radnju. Ako neko to dobro zna da napišpe, onda me toliko to zaintrigira da ja svaku knjigu čitam uvrh glave dva dana. Nekada se to čitanje preko dana pretvori i u noć pa onda produžim...E, to je tek mir i tišina, kad svi spavaju. Onda se ja borim sa snom u želji da što više pročitam, da što više saznam...onda tu i sanjam", otkrio je Manda.

Mrgud velikog srca: Životna priča Pavla Vuisića, večitog boema koji je mrzeo glumu!

Foto: Kurir / Zorana Jevtić
Foto: Kurir / Zorana Jevtić
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs