Dokolica

Naučite decu da sama nađu sebi zanimaciju

Deci treba naša pomoć pri izboru sportske aktivnosti kojom će da se bave, savet pri odabiru hobija i nekih drugih aktivnosti, ali roditelji ne treba da zabavljaju decu
Vaše dete & vi
01:24h Autor:
Naučite decu da sama nađu sebi zanimaciju
Foto: Thinkstock

Trenutak u kojem prestanu školske obaveze i dodatne aktivnosti donosi veliko olakšanje porodici koja tokom radnog dela godine živi prenapregnuta u pokušaju da pomogne detetu u učenju i savladavanju vanškolskih aktivnosti. Ali praznično olakšanje vrlo često donese nove sumnje, čime uposliti dete koje, oslobođeno onoga što mora da radi, ne zna da se samo zabavi.

Iako se mnogi tome čude, neka deca su navikla da samo ispunjavaju preuzete obaveze, a ne i da samostalno organizuju svoje vreme. Ako ih prepustite samima sebi, posegnuće za najlakše dostupnim oblicima zabave kao što su televizija, internet, društvene mreže i video igre.

Mnogi će sada da kažu da video igre razvijaju mnogo toga pozitivnog, poput koordinacije pokreta ili sposobnosti za rešavanje problema, međutim, stručnjaci ističu da te aktivnosti u većim količinama zapravo ograničavaju kreativnost i pravilan razvoj mozga.

Deci treba naša pomoć pri odabiru sportske aktivnosti i hobija kojima će da se bave, ali roditelji ne treba da zabavljaju svoju decu, niti da ih nadziru svakog minuta.

Stručnjaci savetuju roditelje da u takvoj situaciji postave svom detetu jednostavno pitanje: "Kako ćeš da rešiš svoj problem?" Ako dete odgovori da ne zna ili ne razume, nemojte brzo da popustite i da mu odmah ponudite neko moguće rešenje. U takvoj je situaciji je bolje da kažete: "Verujem u tebe da ćeš da rešiš taj svoj problem".

Poslušajte dete sa razumevanjem, ali se oduprite porivu da mu rešite problem. Možete eventualno da mu kažete da ga razumete, jer i sami ponekad osetite dosadu. Ako dete nastavi da zanoveta i očekuje da mu date predloge šta da radi ili da mu ponudite neku zajedničku igru, možete da postignete da mu to dosadi, da prestane da vas gnjaviti i da samo nađe neku zabavu.

Iako ćete možda da osetite nagon da im u trenucima dosade dopustite da duže gledaju televiziju ili igraju video igre, oduprite se tome i ograničite im vreme koje provode u tim pasivnim aktivnostima kako biste podstakli njihovu kreativnost.

Pripremite se unapred za trenutak kada će deca početi da se bezvoljno kreću po stanu s izrazom dosade na licu. Tokom zajedničkih trenutaka sa decom napravite listu omiljenih aktivnosti koje bi deca mogla da rade onda kada ne znaju šta će sa sobom.

I sledeći put kad počnu da vas gnjave da im je dosadno samo ih uputite da pogledaju svoju listu i da izaberu neku od tih aktivnosti. Naime, decu možete da naučite da sami sebi organizuju vreme. Zato je važno da znate da deca osećaju da mogu da vas navuku na to da im rešavate svaki problem, ali ako se to nastavi u nedogled, biće sve manje zadovoljni time kako ste im nešto rešili. I koliko god da sumnjate u njihovu zrelost, verujte im i zadajte im male zadatke koje moraju svakodnevno da urade u kući i oko nje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs