Zaraza

Dečje gliste: Simptomi i lečenje prirodnim putem!

Dečje gliste, dete najčešće "zaradi" u parkiću ili u vrtiću

Vaše dete & vi
Autor: ,
Dečje gliste: Simptomi i lečenje prirodnim putem!
Foto: Shutterstock

Parazit je živo biće ili organizam koji zavisi od drugog organizma.Paraziti koji infestiraju ljude rašireniji su nego što se misli. Ove bolesti ne pogađaju samo siromašne narode u udaljenim područjima sveta već mogu biti važan zdravstveni problem i bogatih ljudi širom sveta. Enterobius je najčešći parazit u dece umerenog pojasa, čak i u područjima sa visokim stepenom sanitarne svesti.

Njegova učestalost kod dece je 20%, a kod dece u domovima i 100%. Zbog toga što je infestacija glistama raširena uglavnom među decom, često se nalazi u porodičnim grupama, dečjim vrtićima, školama i kampovima.

Gliste su mali (ženke desetak mm, a mužjaci 3 mm), nitasti valjkasti crvi koji se prvenstveno nalaze u donjem delu probave. Životni ciklus gliste - jajašce, larva i odrasla glista - odvija se unutar ljudskog tela kroz 2 do 6 nedelja. Gliste ulaze u telo kada se progutaju jajašca. Ženka otputuje do perianalne regije (obično noću) da bi položila jajašca između kožnih nabora.

Jajašca se polažu u lepljivu tvar što uz pokrete ženke izaziva svrbež. Larve se izležu iz jajašca i vraćaju natrag u završni deo debelog creva (rektum) i donje delove creva. Jajašca mogu na sobnoj temperaturi preživeti i tri nedelje. Mogu prionuti na dečje prste, širiti se prašinom, mogu se naći na posteljini, odeći, nameštaju, igračkama, čak i na hrani. Novi domaćin ih može progutati. Dete se može lako ponovo zaraziti prenosom prstima iz perianalnog područja do usta.

Zaboravite na grip: Pranje ruku na ovaj način zaštitiće vas od bakterija!

foto: Shutterstock

Ko je dobija? ( faktori rizika)

Kontakt s osobom koja ima enterobijazu u porodici, dečjem vrtiću ili školi.

Simptomi

Većina osoba zaraženih glistama nema nikakvih tegoba. Neki će osećati svrbež u području anusa ili vagine. U retkim slučajevima svrbež može postati vrlo intenzivan, uzrokovati krastice oko anusa i čak ometati spavanje. Kod devojčica se može videti upala vagine.

Koje analize može napraviti lekar?

Mogu se pronaći ženke (oko desetak milimetara) u perianalnoj regiji sat do dva nakon što je dete zaspalo ili jajašca (vide se samo pod mikroskopom).

Najuobičajeniji način skupljanja jajašca je jednostavan. Uzorak treba uzeti rano ujutro pre nego što dete ustane. Komadić lepljive trake ("selotejp") se postavlja iznad kožnih nabora i analne regije, zalijepi na predmetno stakalce i pregledava mikroskopom. Postupak bi trebalo ponavljati nekoliko puta.

Prirodno lečenje dečjih glista

Seme bundeve se još od davnina smatra najboljim lekom protiv glista. Kada je reč o dečjoj glisti, deci se daje dnevno 10 do 15 oljuštenih semenki, a odraslima 20 do 30; fina ljuska obavezno ostaje na semenu i ono dobro mora da se sažvaće. Nakon otprilike jednog sata, popiti nepunu malu kašiku ricinusovog ulja.

I kod pantljičare se preporučuje seme bundeve. Pri strogoj dijeti sažvakati 80 do 100 oljuštenih semenki (fina ljuska ostaje!), i to u četiri porcije, a nakon pola sata uzeti pola velike kašike ricinusovog ulja. Ukoliko se zbog neuspeha kura mora ponoviti, neće biti nikakvih negativnih posledica.

400 puta prljavija od wc daske, puna opasnih bakterija: Ovako se najlakše i najbrže čisti tastatura!

foto: Shutterstock

Protiv okruglih crevnih glista pomaže stari dobri kućni lek od šargarepe i cvekle. Njihovo izbacivanje može se pospešiti i rasolom od sirovog kiselog kupusa, renom i crnim lukom, a pomaže i beli luk skuvan u mleku.

Pomaže i 2 kašike rastavića i božjeg drvca, 6 čenova belog luka sitno iseckanog. Zajedno promešati, preliti sa decilitrom ključale vode, i od te mešavine natašte neprekidno 6 dana uzimati pola kašike.

Dobro je uzeti i manju glavicu crnog luka ili 6-8 čenova belog luka skuvati u šolji mleka i preko dana nekoliko puta jesti. To treba ponoviti nekoliko dana.

Na ribežu se izriba sirova šargarepa, iscedi sok i to pomeša sa medom. Više puta dnevno pojede se po 1 kašika.

Takođe se može preporučiti čaj od korena valerijane. Pije se mala šolja čaja svaka dva sata.

Gliste se uglavnom pojavljuju kod dece. Najefikasnije sredstvo protiv glista je beli luk. Svako jutro nataštepola sata pre jela popije se šolja mleka u kome se kuvalo nekoliko čenova usitnjenog belog luka. Kura traje 14 dana a za to vreme telo se očisti od glista.

U Rusiji zabranjen od 1976: Od kako se masovno koristi, počela je epidemija raka i gojaznosti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs