Obavezno pročitajte!

5 neizbežnih svađa s majkom koje su dokaz ljubavi: Njen odabir ne mora da bude i vaš!

Veza s majkom je jedan od najkompleksnijih i najposebnijih odnosa koje ostvarujemo u životu. Međutim, i taj je odnos je sklon usponima i padovima, pa ni svađe s majkom nisu retkost.

Vaše dete & vi
Autor:
5 neizbežnih svađa s majkom koje su dokaz ljubavi: Njen odabir ne mora da bude i vaš!
Foto: Shutterstock

Bilo da se to događa zbog razlike u karakteru ili čak i previše sličnosti, generacijskog jaza ili brzih promena koje su zadesile naše društvo, povremene svađe s majkom gotovo su neizbežne, a ovo su najčešće situacije u kojima se to događa u vreme kada ćerka odraste.

1. Odabir posla

Jednom kada ste završili svoje školovanje i krenuli u realni život, suočićete se s brojnim preprekama na koje nekada niste ni pomišljali. Od nemogućnosti pronalaska posla, nedovoljno plaćenog posla koji vam jedva pokriva osnovne troškove, do posla na kojem niste zadovoljni. Možda ćete morati da posegnete za honorarnim poslovima, radite od kuće ili promenite posao.

Poimanje poslovnog okruženja drastično se promenilo u poslednjih dvadeset godina. Dok je nekada bilo sasvim normalno zaposliti se nakon srednje škole ili fakulteta i u istoj firmi provesti celi svoj radni vek, danas je to više retkost nego praksa. Poslovni svet više ne funkcioniše na taj način. Zato je moguće da majka nikako neće razumeti zašto ste promenili posao koji je bio stabilan, zašto selite u drugi grad ili državu zbog posla, a da ne spominjemo da su im takozvani "freelance" poslovi potpuna novost i često ih ni ne smatraju „pravim poslovima“.

Zato duboko udahnite i pojasnite joj kako ne želite celi život da provedete na poslu koji vas ne ispunjava ili na kojem vas ne cene i da imate druge prioritete.

2. Raspolaganje novcem

Uz posao je neizostavno povezano i raspolaganje novcem. Dok vam je majka kao maloj davala džeparac, imala je puno pravo i da kontroliše na šta trošite taj novac. Ali kada jednom zarađujete sopstveni novac, to mora da se promeni, pogotovo ako više i ne živite u roditeljskom domu. Ipak, ako trošite na letovanje, a živite kao podstanar ili navodno previše trošite na odeću dok biste, prema majčinom mišljenju, treba da ulažete u budućnost, pre ili kasnije novac će podstaći svađe.

Te svađe su ujedno i vrlo kompleksne jer je novac za mnoge još uvek tabu-tema. Ne morate mami podnostiti bankovne račune, ali joj dajte do znanja da vrlo dobro znate koliko zarađujete i koliko trošite i da imate plan štednje za budućnost.

3. Odabir partnera

Kada smo u tinejdžerskim godinama, nepojmljivo nam je da majka „odobri“ naš odabir dečka, ali tokom godina to nam postaje sve važnije jer je nemoguće živeti u stalnom raskoraku između mame i partnera. Međutim, čak i kada smo zaljubljene preko ušiju, moguće je da majka neće odobravati naš odabir. Ako ste zaista sigurne da je on „onaj pravi“, pokušajte da pomirite njihove razlike, ali veća je verovatnoća da je majka još jednom bila u pravu. Nekoliko decenija iskustva više nego što ga imamo mi same itekako joj može pomoći u procenjivanju ljudi.

4. "Šta si to obukla?"

Čak i ako smo odavno odselili od mame, zauvek ćemo joj ostati ona mala devojčica. Zato joj je stalo i do našeg izgleda. Pocepane farmerice koje već nekoliko sezona ne silaze s lista modnih trendova nešto su što joj je nepojmljivo, a da ne govorimo o kombinovanju haljina i patika. Majka želi da uvek izgledamo pristojno i uredno, a to može da izazove tenzije.

Kako biste izbegli svađe koje su iako trivijalne, vrlo, vrlo česte, jednostavno tokom poseta mami obucite nešto što bi čak i ona odobrila.

5. Osnivanje porodice

Prosečno doba u kojoj žene danas u Srbiji stupaju u brak je 28,2 godine, dok je 1971. to bilo s 21,6 godina, a isto je tako i s rođenjem deteta. Sve je više majki koje se odlučuju da rode nakon 35 godine.

Vaša vas je majka verovatno rodila u ranim dvadesetim, a ako se vi već sada približavate tridesetoj ili ste je prešli, neizbežna su pitanja o tome šta čekate, a neretko ne izostaje ni komentar da ne postajete ništa mlađi. Da ne spominjemo komentare šire okoline koji svakako dolaze do uha majke.

Pojasnite joj da pritisak nimalo neće pomoći tome da se „skrasite“ i da ćete to učiniti kada se i ako se budete osećali spremnima. Njen odabir osnivanja porodice ne mora da bude i vaš odabir.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs